Retriever – Krig og kjærlighet

Retriever – Krig og kjærlighet

Ron Sexsmith er en av disse artistene som – på tross av å være en favoritt blant musikere så vel som kritikere – forblir relativt ukjent for folk flest. Og det er kanskje ikke så rart. Sexsmith er usedvanlig lavmælt og sjenert både på plate og i levende live og med en bransje der sexappell, utseende, attityde og ekshibisjonisme er i ferd med å bli viktigere enn musikalsk talent.

Det er en bragd i seg selv at han fortsatt er å finne i platebutikkene. Men hva annet kan vi vente av en musiker av Ron Sexsmiths kaliber? Det er ikke uten grunn at han er så beundret. Med flere utgivelser i lomma enn de fleste megastjernene kan skryte av, har han fortsatt mer å gi.

Den nye plata Retriever er et sammensurium av musikalske tradisjoner. Musikken vekker klare assosiasjoner til alt fra Van Morrison- og The Beatles til sekstitallets folkrock og syttitallssoul. De behagelig tilbakelente sangene veksler mellom intime gitarbaserte folklåter på linje med Odd Børretzen og Lars Martin Myhres prosjekter, konvensjonelle sekstitallsband sett og større orkestreringer. Og gjennom det hele løper Sexsmiths dype tekster og lavmælte stemme som en stille elv som binder det hele sammen.

Det virker som om mannen endelig har funnet en behagelig ramme han kan jobbe innenfor. Hans tidligere arbeider har til tider vært sprikende og det kunne noen ganger virke som om Ron Sexsmith selv følte at han ikke passet helt inn i sitt eget musikalske univers. Men med nye og rene arrangementer, en mer naturlig sound og større fokus på selve fremførelsen, kommer hans talent til sin fulle rett. Og godt er det, for Sexsmith har mye å tilføre.

Retriever er en vandring gjennom et univers av kjærlighet og krig. Ron Sexsmith har alltid vært politisk i sine tekster, og dette kommer klarere frem nå en tidligere. Sangene handler om politikken mellom kommende, værende og tidligere kjærester, land og folk og han tar pulsen på en tid der intet ser ut til å være trygt og sikkert lengre. Gjennom denne plata gir han oss en bedrøvet tilstandsrapport om en verden i endring og ber oss forsiktig om å ta vare på hverandre og verdsette ekte vennskap og forhold snarere enn å hige etter det uoppnåelige.

Morten Rand-Hendriksen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.