On Tape – Organisk elektronika fra tysk naturbarn

On Tape – Organisk elektronika fra tysk naturbarn

Musikk som trekker mer veksler på klanger og assosiasjoner enn rene refreng, krever lytteren for mer tid enn å få sansen for renskåret popmusikk, men like ofte er det samtidig mye å hente når denne musikken først åpner portene sine. Dette kan like ofte være stillfarne sinusbølger som rallende feedback fra effektpedaler.

Et plateselskap som gir ut denne musikken er Häpna. Siden oppstarten har de gitt ut en rekke strålende album hvor alle er blitt skrytt opp i skyene av begeistrede krikere. En slik opphausing kan også virke negativ, men ikke i dette tilfellet. Stephan Mathieu balanserer perfekt midt mellom pop og avantgardisme.

Denne musikken blir gjerne tuklet med gjennom elektroniske media; råmaterialet vrenges og bendes ut av sin originale form og står snart frem som et nytt uttrykk. Dette har også Mathieu gjort på tidligere plater, men ikke denne gangen. Med utgangspunkt i studiosesjoner med det svenske bandet Tape og saksofonisten Magnus Granberg klarer han å skape et nytt uttrykk med sine egne feltinnspillinger og trommespill. Dette er klippet opp med tradisjonell redigering for å få et smakfullt driv i det endelige resultatet.

Det hele holder seg langt unna tradisjonelle låtstrukturer. I stedet tripper lydbildene ut av høyttalerne; som mytiske bilder fra et eventyrlandskap. Fokus virker å være satt på det langtrukne; man vil trekke lytteren med seg inn i en døsig pause. Når disse låtene spenner seg ut, er det ikke byens tjas og mas man hører, men heller landsbygdas fredfullhet.

Ingen titler avslører låtene; det er vel heller ikke nødvendig for denne musikken. Sporene glir i hverandre og følger hverandre tett og lydig. Det hele er så stille, men som når man er midt i naturen er det aldri helt stille. Konsentrerer man seg hører man detaljene i stillheten spenne seg ut og nesten overdøve lytteren fullstendig. Denne detaljrikdommen er også til stede i musikken til Mathieu. Det høres umiddelbart stillestående ut, men kort tid etter strømmer det over av lydvalg som pakker det hele sammen og skaper en vidunderlig rolig helhet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.