Beautifully Human – Words And Sounds Vol. 2 – Jazzy Jill

Beautifully Human – Words And Sounds Vol. 2 – Jazzy Jill

En liten introduksjon for de uinnvidde: Jill Scott har vært aktiv i Philadelphias blomstrende soul/hip hop-miljø siden andre halvdel av nittitallet. Hun er anerkjent både som fremragende vokalist og låtskriver, og har samarbeidet med stort og smått i bransjen.

I 2000 ga hun ut den moderne soulklassikeren Who Is Jill Scott? Words and Sounds Vol.1. Hun har i mellomtiden gitt ut en dobbeltcd med stort sett liveversjoner fra debutalbumet, i tillegg til noen nye låter. Der finner en for eksempel samarbeidsprosjekt med den britiske drum`n`bass-duoen 4hero.

I tilbakeblikk er det lett å si at allerede på Commons Electric Circus(2002) viste Jill sin nye side. Assosiasjonene er storband og jazzklubb på I Am Music. Den stilen tar hun helt ut på flere låter på dette albumet. Hør bare Bedda At Home og Talk To Me. Det kler stemmen hennes, og er rett og slett fantastisk vellykka! Stemmen hennes som egentlig bør vies et eget avsnitt, rent bortsett fra at den er ubeskrivelig og bare må høres.

Førstesingelen Golden er frisk, fengende og positiv. Ser man også videoen hvor Jill ruller rundt i Philly på en cruisersykkel, blir det hele enda bedre. Men hva i helvete skal de elektroniske stemmeforvrengningene mot slutten av sangen forestille?! (Tenk Cher på I Believe). Det er som å få en bøtte kaldt vann i ansiktet.

Cross My Mind er veldig flott, og kan av ”insidere” føles som en etterdønning til den euforiske He Loves Me fra Who Is Jill Scott? Lett gjenkjennelig er også snakkesynginga/spoken word som både Jill og Ursula Rucker har praktisert på diverse Roots-låter, en teknikk som virkelig setter tekst i fokus.

Sammen med Erykah Badu står Jill Scott som en titan i amerikansk nu-soul. De representerer rett og slett kvalitet. På en måte er Jill hakket hvassere i tekst og uttrykk. Der Erykah blir ydmyk, kjører ofte Jill på. Hun er tøff i trynet. Åja. Men uten at det blir våsete i`m-the-hottest-bitch around-tekster. Scott har MYE på hjertet. Hun er skamløst ærlig, sensuell og sexy (noen vil rødme).

Selvfølgelig kunne plata med fordel vært kortere. 72 minutter er for langt samme hvordan man vrir og vender på det. Og noen av sangene vil en sikkert aldri feste seg ved. Men det spiller liksom ingen rolle! At det ikke er en perfekt plate, understreker bare hvor mye hun har å gå på.

Lina Jagels

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.