Fred, Frihet & Alt Gratis! – Rødt, rødt og alt rødt!

Fred, Frihet & Alt Gratis! – Rødt, rødt og alt rødt!

Gatas Parlament er virkelige veteraner på den norske hip hop-scenen, og har på mange måter banet vei for hip hop-ere her til lands, spesielt for de som har villet rappe på morsmålet. En pionervirksomhet de så absolutt fortjener en masse honnør for.

Problemet til Gatas Parlament er derfor ikke at de gjør mange tekniske feil i løpet av denne platen. Til det er de for rutinerte. Fred, Frihet & Alt Gratis! inneholder en blanding av bangers og protesttaler som unektelig fremkaller en liten rytmefot. Det som hemmer gruppas andre langspiller er at de ikke tar nevneverdige med sjanser for å tenke nytt. Det er som det pleier å være med rim dynket i rødmaling og spekket med kraftige spark til verdenssamfunnet. Da spesielt mot Amerika og Georg W. Bush, som jevnt og trutt får sine visum påskrevet i forrykende ordlag.

Gatas Parlament gjør med andre ord akkurat som de pleier, og vi vet derfor litt for godt hvor vi har disse gutta. Låter som Et Reint Hælvete, Bombefly og Antiamerikansk Dans, der svenske Promo bidrar, er riktig nok morsomme enkeltinnslag. Men det føles uansett som om de burde ha funnet frem noe mer krutt slik at dette kunne gjort et mer varig inntrykk. Hip hop-gudfaren Tommy Tee, Don Martin og Definite er blant de beatsansvarlige på platen og avleverer stødige, men likevel ikke så altfor spennende beats.

Men selv om man skulle ønske at Gatas Parlament kunne ha vært noe mindre forutsigbare, så er dette likevel en jevnt over fin plate. Selv om dette forsøket ikke tar gruppen noen videre kunstnerisk sett, blir i det minste ikke Gatas Parlament sin posisjon som Norges beste politiske rappere nevneverdig svekket. Stabil, men ikke voldsomt spennende, er kort oppsummert hva vi kan si om Fred, Frihet & Alt Gratis!.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.