Frimand Kvarter – Ingen skjellsettende opplevelse

Frimand Kvarter – Ingen skjellsettende opplevelse

Frimand Kvarter har skrudd tiden tilbake og dykket ned i Kristiania-bohemen Olaf Bulls dystre verden. Versene til den kraftfulle ordvirtuosen blir til musikk og sang gjennom bandet Frimand Kvarters musikk. Tidligere har de gitt ut platen Herman som på samme måte tar for seg Herman Wildenveys vers.

Av og til kan det være vanskelig å avgjøre helt hvilke kriterier man skal legge til grunn i vurderinga av en plate, og dette er utvilsomt et slikt tilfelle. Man kan jo vanskelig utsette særlig på tekstene, som denne anmelder sant og si kjenner dårlig til fra før. Men hvis intensjonene bak prosjektet var å levendegjøre tekstmaterialet for den uopplyste lytter, så har bandet bare delvis lykkes. Når det er sagt er Olav Aas’ tekstfrasering et avsnitt som tilhører bandets plusside.

Dessverre så består tonefølget av temmelig traust og baktung visepop av den ganske så ensformige sorten. Som oftest er hastigheten satt til området rundt midtempo og melodiene er generelt sett vanskelige å skille fra hverandre. Musikken framstår som ganske godslig og understrekende musikalsk krydder som ikke gjør tekstinnholdet verken tjenester eller misgjerninger. Med tanke på Bulls eget utsvevende liv hadde kanskje en mer fandenivoldsk tilnærming vært å foretrekke.

Som en ren musikalsk opplevelse blir dette derfor en noe ufullstendig erfaring, selv om sanger som Idyl og den avsluttende Til En Digter må sies å stå igjen som noe positivt. Når man først skal gi ut plate der tekstene er dikt hadde det kanskje vært en idé å trykke tekstene i coverheftet. Det hadde den salige poeten – som i sin tid ble foreslått til Nobelprisen i litteratur av selveste Knut Hamsun – fortjent.

Det står respekt av intensjonene bak prosjektet, men musikalsk sett er dette lite annet enn en pen og pyntelig parentes. Satt i riktig sammenheng er det slettes ikke umulig at Frimand Kvarters versjoner av Olaf Bull kan ha sin misjon.

Platen kan bestilles via www.frimandkvarter.com.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.