Shei Shei Shei He Shei Shei Shei – Knallsterk kinesisk postpunk

Shei Shei Shei He Shei Shei Shei – Knallsterk kinesisk postpunk

Albumet er blitt en helt spesiell opplevelse, vakker, følelsesladdet, svevende, men mest av alt knallbra.

Noe vi ikke ofte har gleden av å få høre i vår del av verden er musikk fra Kina som ikke er av den typen vi blir presentert for gjennom filmer, meditering eller hva det nå skulle være, Det er derfor en ganske rar opplevelse å høre PK14. Bandet spiller faktisk postpunk etter typisk europeisk oppskrift med enkelte krydderier fra østen. Shei Shei Shei He Shei Shei Shei er PK14s andre utgivelse, og hvilket interessant album det har blitt!

Som nevnt dreier det seg om postpunk, til tider lavmælt og smått dyster postpunk som like fullt sprudler til med mer glade, rytmiske og fengende partier. Det er lett å trekke paralleller til Gang Of Four, The Cure og Television, samt en del av de nyere bandene innenfor postpunken, en sjanger som tydeligvis har rukket å nå fram til Kina. Bandet har nemlig etter hard turnering rukket å bli veldig populære i hjemlandet.

Vokalen er på kinesisk, naturlig nok. Akkurat det er utrolig sært i begynnelsen men etter hvert som en kommer inn i låtene er det bare å gi seg over for vakkert og melodiøst språket er. Tonen er klagende og smerten i tekstene føles mer virkelig enn tidligere erfaringer med andre språk har vært. Gitaren klimprer gode, men ikke avanserte, riff, bassen er deilig og forførende mens trommene styrer det hele med streng kontroll.

Det hele føles vanvittig følelseladdet, nesten hypnotisk, hør bare på kanskje platen sterkeste spor Hurry hvordan vokal og en utrolig fengende gitar samspill er på det uimotståelige refrenget. Andre sterke låter er åpningssporet Religion Lost, den dansevennlige Speaking Wounds og helt til slutt den storslåtte og episke This Red Bus.

Om noen trodde at det er en umulighet å få noe ut av språket her så er det bare å slappe av. Det følger heldigvis med en oversettelse av tekster på engelsk.

Shei Shei Shei He Shei Shei Shei, som for øvrig betyr noe sånt som Whoever, Whoever And Whoever, er produsert av svenske Henrik Oja og det har nok vært innvirkende på at det låter såpass europeisk. Likevel har de beholdt en del detaljer som føles veldig ”Asia”, uten at det helt er lett å sette fingeren på hva. Det er en del melodiøse virkemidler i låt-oppbyggingen som er med på å virkelig gjøre albumet til en god opplevelse,og som setter prikken over i-en

Shei Shei Shei He Shei Shei Shei er på ingen måte et feilfritt album, et par av låtene er så absolutt overflødige, rent melodiøst sett i alle fall, men feilene må gi fullstendig tapt for den styrken det er i opplevelsen av å høre de ordentlige gode låtene bli framført på en så vakker og emosjonell måte, og dem er det mange av. Dette er et band som bryr seg og gir seg hen til kallet. PK 14 gir en spesiell følelse av å ha vært med på noe annerledes. Anbefales!

PK 14 er for tiden på turne i vår del av verden og spiller også her til lands:
Det Akademiske Kvarter i Bergen (fredag 13. mai), Checkpoint Charlie i Stavanger (lørdag 14. mai) og Kubaparken i Oslo (tirsdag 17. mai).

Christer Alexander Hansen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.