Investerer 100 millioner i instrumenter

Investerer 100 millioner i instrumenter

Dette er også den største investeringen Sparebankstiftelsen DnB NOR har gjort.
– Vi skal over flere år bygge opp en samling med førsteklasses gamle og nye strykeinstrumenter. Instrumentene skal disponeres av profilerte og dedikerte norske musikere, samt av unge talenter. På den måten ønsker vi å bidra til en økning av den musikalske aktiviteten blant norske utøvere, samtidig som vi er med på å sikre etterveksten i norsk musikkliv, sier cellisten Øystein Birkeland, som blir daglig leder for Dextra Musica.

Birkeland og Sparebankstiftelsen DnB NOR har hver for seg lenge båret på den samme visjon om å opprette et fond til innkjøp og utlån av strykeinstrumenter. Som utøver gjennom mange år, har Birkeland sett behovet norsk musikkliv har for kvalitetsinstrumenter, og samtidig sett potensialet for investeringer i slike instrumenter.

Sparebanktradisjon
Sparebankene har en lang tradisjon som medspiller i norsk kulturliv. – Med instrumentfondet viderefører vi denne tradisjonen, sier Marianne Hagen, nestleder i styret i Sparebankstiftelsen DnB NOR og påtroppende styreleder i Dextra Musica.

– Vi ønsker å styrke og løfte norsk musikkliv gjennom dette fondet. I felleskap har vi kunnskap og midler til å gjennomføre dette, sier Hagen. Sparebankstiftelsen DnB NOR ble opprettet i 2002 og har en kapital på omkring 10 milliarder kroner, hovedsakelig i form av aksjer i DnB NOR.

Hvert år deler stiftelsen ut inntil 25 prosent av overskuddet. Hagen forteller at det er en sparebanktradisjonen er å støtte allmennyttige formål, store som små. Tradisjonen går helt tilbake til etableringen av de første sparebankene på begynnelsen av 1800-tallet. Sparebanken har blant annet bygget Nasjonalgalleriet og lyssatt Akershus slott.

Fikk millionstøtte
Øystein Birkeland forteller at det i dag er et stort behov for en instrumentsamling blant norske solister og kammermusikere. Norske utøvere får stadig større oppmerksomhet utenfor landets grenser, samtidig som det kommer til flere unge og talentfulle utøvere. Dette skaper et behov for flere gode instrumenter. Ofte må utøveren selv ta opp personlige lån, av og til i millionklassen, for å sikre seg riktig instrument.

Selv har Birkeland vært heldig. Instrumentet hans, en Francesco Ruggieri (Cremona 1680) til en verdi av flere millioner kroner, eies av DnB NOR.
– Uten hjelpen fra banken ville jeg nok ikke hatt den karrieren jeg har i dag. Et instrument er et verktøy og en partner som du må kunne stole på. Jeg kunne ikke stole på min gamle cello, og det er et dårlig utgangspunkt når du skal formidle et kunstnerisk inntrykk og en musikalsk visjon til et publikum. Skal du hevde deg som musiker internasjonalt, behøver du et høykvalitetsinstrument, fastslår Birkeland.

Øke musikkinteressen
Hagen og Birkeland håper dessuten at fondet kan være med på å forsterke interessen for klassisk musikk blant nordmenn. – Vi ønsker at samlingen skal danne utgangspunkt for økt musikalsk aktivitet. Slik kommer investeringene allmennheten til gode i form av blant annet flere konserter og innspillinger, sier Birkeland. I tillegg skal fondet stimulere og oppmuntre dagens instrumentmakere gjennom innkjøp av deres produkter.

Et annet poeng er å være en motvekt til den store lekkasjen av gamle og verdifulle strykeinstrumenter til samlere utenfor Europa.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.