Dolly runder 60

Dolly runder 60

Foto: Annie Liebovitz og Don Smetze

Få, om noen, countryartister har oppnådd større og bredere suksess en Dolly Parton. Sanger som Here You Come Again, 9 To 5 og ikke minst Jolene har sikret henne en fast plass på den musikalske stjernehimmelen.

Hun ble født 19. januar 1946 og vokste opp under enkle kår på en bondegård i Locust Ridge i delstaten Tennessee, USA, en bakgrunn som har preget mye av hennes musikk. Allerede som tolvåring begynte hun å opptre og året etter spilte hun inn sine første låter på en lite lokalt plateselskap.

Fotograf: Don_Smetze

Fra country til pop
I 1967 ga hun ut hitlåten med det misvisende navnet Dumd Blonde, en låt som gjorde at hun fikk opptre på Porter Wagoners TV-show der deres duetter ble meget populære. Så populær ble Dolly at hun kjapt ble en større stjerne enn sin sjef Wagoner og hun begynte for alvor å jobbe med sin solokarriere, samtidig som samarbeidet fortsatte i flere år etter at hun sluttet i showet hans.

Deres samarbeid, og brudd, ble senere beskrevet av Dolly Parton i låten I Will Always Love You – en låt som i etterkant er skamfert av Whitney Houston i filmen The Bodyguard.

Utover syttitallet etablerte hun seg som en superstjerne i countrysjangeren, fra åttitallet og senere tok hun, til manges skuffelse, inn mer og mer av popmusikkens elementer, noe som gjorde henne til allemannseie – også utenfor det countryelskende USA.

Derfra og inn har hun navigert seg tilbake til bluegrass-røttene mens musikken for lengst har oppnådd legendestatus.

Gratulerer med dagen Dolly!

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.