Scroll To Top

Our Latin Thing – A Sampler Of Boogaloo Latin Soul And The Roots Of Salsa – Lekker smakebit

Artister:
Karakter

Selskapet som ble grunnlagt i New York av Johnny Pacheco og Jerry Masucci i 1963, la grunnlaget for det kommersielle gjennombruddet til stilarten salsa. Det gjorde de gjennom å lage et vell av album med artister som talte navn som Rubén Blades, Larry Harlow, Luis “Perico” Ortiz, Bobby Valentín, Ray Barretto, Celia Cruz, og mange flere. Fania Records ble i 2005 ble solgt til et nytt et nytt selskapet, og i år begynner relanseringen av den svulmende katalogen, der en betydelig andel aldri tidligere vært tilgjengelig på CD.

Som en smakebit på hva som er i vente, kan vi nyte sampleren “Our Latin Thing” – A Sampler Of Boogaloo Latin Soul And The Roots Of Salsa. Den inneholder 12 spor, der vi kan lytte til toner av blant andre Joe Cuba, Monguito Santamaria, Roberto Roena Y Su Apollo Sound og Fania All Stars, Fanias egen supergruppe, der blant andre Celia Cruz er med.

Når denne skiva spiller, er det ikke først og fremst de enkelte låtene som slår i mot lytteren. Det som treffer er snarere den unike lyden – for ikke å glemme lekenheten og uhøytideligheten i måten musikerne spiller på. De spiller med hjertet og med sjelen, og de gjør det fordi de tror på musikken de fremfører. Låtene er snekret sammen med tanke på festivitas og dans, slik at tempoet er halvhøyt, groovy og sexy.

Derfor er det fåfengt å sette denne musikken i en annen bås enn den som heter ren og skjær festmusikk. Den sprer så mye ekte glede mens den holder på, at å ikke like dette burde være straffbart. Egentlig er “super” et dekkende ord for denne musikken. For dette er supermusikk, som omformer alle negative fibre i kroppen til å innstilles på fest og moro.

Ta for eksempel åpningssporet Bang Bang, presentert av Joe Cuba: På sett og vis er dette en låt som har alt; en herlig melodi, støttet opp av handclaps og suverene vokalprestasjoner. Selv om du står på innelåst på en fryselager og hakker tenner, blir det mental sommerfest når låter som dette treffer som her.

Resultatet føles så levende, oppriktig, fritt og kult at man automatisk blir revet med. Og dette er altså bare åpningssporet! Etter dette går det slag i salg med hitlåt etter hitlåt, høydepunk etter høydepunkt – i deilige 45 minutter at ende. Noen vil kanskje kunne hevde at “Our Latin Thing” blir enforming i lengden, men tre kvarter i festmodus er og forblir meget trivelig.

Om skribenten

Andreas Haslegaard

kommentarer