Scroll To Top

Exiles – Sofistikert fra Solo-Sivert

Karakter

Bare synd at halvparten av landets avisredaksjoner allerede har utropt årets beste utgivelser, for hvis de hadde klart å bare holde litt tilbake, skulle det ikke forundre om 120 Days hadde blitt møtt litt sterkere konkurranse enn hva de har gjort.

Exiles er nemlig et overraskende sterkt album fra Madrugada-sjefen. Låtene sitter som de skal, og Sivert Høyem & The Volunteers har funnet frem til et uttrykk som kler ham og hans nye band minst like godt som hans kjente posisjon i Madrugada. Som dette ikke høres ut som, dersom noen skulle frykte det.

Det er imidlertid vanskelig å konkret påpeke hva som skiller Sivert Høyem & The Volunteers fra Madrugada. Stemmen er jo utvilsomt den samme, mens låtene like gjerne kunne ha blitt servert på en Madrugada-utgivelse. Likevel makter Høyem og hans medmusikanter å tilføre låtene en struktur som gjør at resultatet oppfattes som noe helt annet. Noe som må kunne betraktes som et positivt tegn her.

Sivert Høyen & The Volunteers er også noe mindre rocka i formen enn hva vi er vant til fra Madrugadas side. Det betyr likevel ikke at Exiles ikke sparker fra seg, for dette albumet er spenstig i formen, spesielt i første del, samtidig som de noe mer lavmælte sporene bidrar til å gjøre lytteropplevelsen spennende. Og det fungerer bedre enn på solodebuten Ladies And Gentlemen Of The Opposition fra 2004.

Don’t Pass Me By er ett eksempel på dette, Arcadians et annet og Just A Little Closer Now et tredje, mens det over åtte minutter lange eposet, tittelsporet Exiles, utfordrer lytteren på en tiltalende måte både hva struktur og oppbygging angår.

Av andre låter som fremhever seg bør det fiffige åpningssporet Love, Leave Me Alone trekkes frem. Into The Sea og den minst like fine I’ve Been Meaning To Sing You The Song, som avrunder albumet, er også verdt å nevne. For ikke å glemme Horseshoes, et av albumets flotteste enkeltinnslag i selskap med nakne Black Cross. Alt i alt er det meste her lekkert levert fra Sivert og kompani som har laget en plate fullspekket med musikalske godbiter.

Åtte av de ti låtene som utgjør Exiles er for øvrig signert Høyem alene, mens de øvrige to har han skrevet i samarbeid med The Volunteers Fredrik Viklund. Produksjonen er det også disse to som har tatt seg av, dog i samarbeid med Head, som for øvrig synes å ha fått det maksimale ut av dette låtmaterialet uten å overdimensjonere noe som helst.

Om skribenten

kommentarer