An Other Cup – Islam: En fullendt sirkel

An Other Cup – Islam: En fullendt sirkel

Det er lenge siden Cat Stevens skiftet navn til Yusuf (med etternavnet Islam, red.anm.), like lenge siden han konverterte og ble muslim, det er nesten like lenge siden han kontaktet plateselskapene for at de skulle slutte å publisere musikken hans grunnet religiøs overbevisning. Og det er 28 år siden han sist slapp et popalbum.

Han sier selv at han lenge var i tvil om sin motivasjon for å gi ut musikk. Han beskriver venteperioden som lærerik og at han nå ser det som at en sirkel er fullendt.

Om han mente dette personlig eller profesjonelt er usikkert, men at An Other Cup er med på å fylle Islams musikalske sirkel er udiskutabelt. Likte du musikken hans fra tiden med Tea For The Tillerman og Catch Bull At Four kommer du til å glede deg stort over An Other Cup.

Produksjonen er mykt og lydbildet enkelt, slik vi kjenner ham fra tiden som Cat Stevens. Han har videre stort sett beholdt sitt musikalske uttrykk fra syttitallet. Med seg på produksjonssiden har han Rick Nowells, som tidligere har jobbet med blant annet Madonna, Dido og Rod Stewart.

At stemmen hans er eldre, og høres eldre ut, enn sist er ingen ulempe – snarere en fordel. Den kler musikken hans minst like bra nå som i 1978.

Yusuf Islam har skrevet alle låtene med unntak av Don’t Let Me Be Misunderstood, som blant andre The Animals spilte inn på midten av sekstitallet og som er kjent fra filmmusikken til Kill Bill 1 med Santa Esmeralda. Det er uvisst om Yusuf med dette mener å sende et signal, eller spark, til stater som gir han en returbillett straks han lander på flyplassen med sitt velklingende etternavn. At det er nok en flott tolkning av denne låter der derimot sikkert – like sikkert som at det er en unormalt dempet versjon av låta.

Yusuf Islam har gitt ut flere plater med religiøse sanger og tekster siden hans forrige popalbum. Det synges i religiøse termer også denne gangen. Som i The Beloved – en lystig låt full av asiatisk inspirasjon, og det kan høres ut som korsangeren har sitt daglige virke i en minaret.

Sammen med Yusufs retur til popmusikken følger det et ønske om å fortelle om alt det gode han har opplevd med sitt nye religiøse møte, som på Heaven / Where True Love Goes. Ikke at platen passer bedre for religiøse enn for ateister, med mindre man er veldig hårsår.

Låtmakeren Yusuf Islam har et nærmest gudegitt talent når det gjelder å skape uimotståelige og lettlikte melodier, og dette øser han av på An Other Cup. Det låter ikke veldig avansert, men vakkert i sin enkelhet.

Albumets avslutning, Geenfields, Golden Sands, er en tidligere upublisert låt fra 1968. Den er en sviske av en avslutningslåt, ikke helt upassende i disse juletider. An Other Cup er forresten en glimrende julegave til alle tidligere fans av Cat Stevens.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.