Scroll To Top

Polarprisen går til Steve Reich og Sonny Rollins

Artister: Sjangre:

Foto: Promo

I komiteens begrunnelse heter det: Steve Reich (bildet under) får prisen for at han, på sitt høyst personlige sett, har latt repetisjonen, kanonteknikk og den minimale variasjonen av musikalske mønster vokse ut til et helt univers av suggestiv musikk med en umiddelbar klanglig skjønnhet. Gjennom sin inspirasjon fra ulike musikkulturer har han overført spørsmål rundt tro, samfunn og filosofi til en høyst særegen hypnotisk klang som har inspirert musikere og komponister i alle genre.

Komponist og tenorsaxofonist Sonny Rollins (bildet over) får prisen for sin mer enn 50 års lange karriere som en av jazzens sterkeste og mest distinkte personlige stemmer. Med sin enormt kraftfulle sound, uimotståelige swing og musikalske humor har han inspirert en horde av musikere i en rekke årtier. Sonny Rollins er fremdeles aktiv og er den største gjenlevende mester fra en av jazzens fremste perioder. Hard boppens mest ruvende tone er står der oppe med de noe mer kjente John Coltrane og Charlie “Bird” Parker.

I godt selskap
Prisen (som pålyder den nette sum av én million svenske kroner) vil bli delt ut mandag 21. mai av selveste svenskekongen i Stockholms Konserthus. Det er 16. gang prisen deles ut og de to legendene kan føye seg til listen av genier som tideligere har fått prisen (vi nevner i fleng; Led Zeppelin, Gilberto Gil, György Ligeti, Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen, Bob Dylan, Stevie Wonder, Ray Charles, Ravi Shankar, Bruce Springsteen, Pierre Boulez, Joni Mitchell, Qunicy Jones, Dizzy Gillespie og Paul McCartney).
Gratulerer!

Lyttetips vel verdt å investere i:
Steve Reich: Drumming, Music For 18 Musicians og Different Trains.
Sonny Rollins: Saxophone Colossus, Tenor Madness, The Bridge og Night at the Village Vanguard og Freedom Suite.

kommentarer