From Dirt – Tight og tøft

From Dirt – Tight og tøft

From Dirt er fjerde album fra den hardtslående trioen El Caco fra Lillestrøm på seks år, og befester bandet som et av våre beste band med lav gitarføring.

Fra og med andrealbumet Solid Rest i 2003 har de stegvis vekket pressens oppmerksomhet og fått rykte på seg som et fandenivoldsk bra liveband. Siste utspill bærer bud om at tung og deilig riffbasert stoner-rock står på menyen også denne gang. De store salgstallene har latt vente på seg, men From Dirt burde kunne appellere til et relativt bredt publikum. Tidvis er det svært tungt og aggressivt, men i motsetning til mange andre band i sjangeren glemmer de aldri å bygge låtene på en melodiøs grunnmur.

Førstesingelen, den Faith No More-aktige Beyond Redemption og Solid Rest (Seasonal Affective Disorder) har begge tyngden fra hardrocken blandet med melodien og strukturen fra lettere tilgjengelig popmusikk. Resultatet er riktig så vellykket og tenderer til radiovennlig musikk, om kanskje ikke på Klem FM.

De musikalske referansene denne gangen er mange. Alt fra Black Sabbath, via Mike Pattons mange utspill og Metallicas St. Anger, til Motorpsycho. På Honey Tree låter bandet slettes ikke ulikt sistnevnte band – vokalist og bassist Øyvind Osa kan sågar tidvis forveksles med kollega Bent Sæther.

Platen er produsert av svenske Daniel Bergstrand som også har jobbet med El Caco på de to foregående skivene, og blant annet skrudd lyd for likesinnede band som Meshuggah, In Flames og Stonegard. Han har latt bandet få fremstå mest mulig naturlig og nakent uten for mye overdubs og blendende effekter. Energien og spillegleden er festet på tape, og for et drevent liveband som El Caco er det ikke annet enn et stort pluss. Litt mer lekenhet og variasjon i riffene er det fremdeles rom for, men bandet har uten tvil et klassikeralbum innen rekkevidde.

El Caco har snart holdt det gående i ti år, og er det noen rettferdighet der ute, gir From Dirt bandet det store og relativt brede publikummet det fortjener.

Endre Hesthagen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.