Voltaic – En multifascinerende kunstner

Voltaic – En multifascinerende kunstner

Islendingen har laget noe av den beste musikken som er blitt fremført av en moderne artist i det forrige og dette århundret. Sammen med Kate Bush står Björk i dag på toppen av listen over de fremste kvinnelige artister i verden. Begge er særegne kunstnere som har blåst et friskt pust i en stadig stivere og gråere musikkindustri.

Åpningsporet Earth Intruders – produsert av Timbaland – er den sterkeste komposisjonen fra hennes tidligere studioalbum Volta. Et eksperimentelt lydbilde krydret med rytmiske krumspring og et drømmelandskap preget av elektroniske lyder. Konsertversjonen gir oss mange teknisk fascinerende og fantasifulle lydeffekter.

Kunstneriske og stemningsfulle Hunter og Joga – sistnevnte er antageligvis Björks sterkeste komposisjon – byr på et fantastisk lydlandskap med strykere som viser at hun kan skape et lydbilde som dirrer av filmatiske og episke attributer.

Army of Me, Hyperballad og den dramatiske Pluto viser hennes smarte løsninger når vi kommer til arrangering. Dynamikken på Hyperballad er smellvakker og utvalgte sekvenser er en berg-og-dalbanetur med elektroniske lyder. Den er samtidig arrangert så raffinert og dramaturgisk at spenningsmomentet aldri forsvinner.

NB: Björk – Voltaic kommer ut i flere ulike utgaver med bonus-cd-er og -dvd-er med mikser og musikkvideoer.

Thomas Sundstrøm

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.