Blod På Spora – På rett spor

Blod På Spora – På rett spor

Ikke bare har han gjendiktet Dylan på nynorsk, han har – som om det ikke er nok – gjort det kunststykket å ta for seg Bob Dylans kunstneriske syttitalls høydepunkt >i>Blood On The Tracks fra 1975 låt for låt. Slikt kunne virkelig godt ille, men resultatet som foreligger i form av albumet Blod På Spora er blitt overraskende bra.

Spesielt er det sterkt med tanke på at relativt ukjente Tom Roger Aadland ikke har den lange karrieren og erfaringen bak seg. Tidligere har Aadland gjort et engelskspråklig album, Obviously Embraced (2007) i tillegg til å ha samarbeidet med fotografen Fin Costello (sjekk platecovrene dine fra syttitallet for nærmere referanser) på multimedieturneen Pictures Of Rock i 2008.

Bob Dylans Blood On The Tracks ble utgitt i 1975 og var et direkte resultat av bruddet med Sara Lowndes. Mye av desperasjonen og den pinefulle kjærlighetssorgen Dylan må ha følt og som han unektelig gir uttrykk for, klarer stort sett Aadland å formidle på en ektefølt måte.

Han veksler mellom mer eller mindre direkte oversettelser og egne tolkninger og han kunne med større hell tatt seg større kunstneriske friheter uten at det hadde gjort noe. Melodiene følger han nokså trofast, og hvorfor ikke? Dylans melodier er i utgangspunktet mer eller mindre perfekte og det er derfor ingen grunn til å tukle med det som virker.

Med seg på albumet har Tom Roger Aadland fått utmerket musikalsk drahjelp på Blod På Spora av blant andre medlemmer fra The Low Frequenzy In Stereo og produsent/pianist Brian Connor (Van Morrison). I tillegg liver Linn Frøkedal (The Megaphonic Thrift) opp med utsøkt vokal på Til Stormen Dreg Forbi (Shelter From The Storm) og kanskje platens høydepunkt Lagnaden Sin Vri (Simple Twist Of Fate). Av flere høydepunkt, og dem er det mange av, er det verdt å trekke frem Du Gjer Meg Einsam Når Du Dreg (You’re Gonna Me Lonesome When You Go) og Vikla Inn I Blått (Tangled Up In Blue)

Alt er selvfølgelig ikke like vellykket, men det krever mot å begi seg ut på slike oppdrag som like lett kunne havne i grøften. Og når resultatet er blitt så gjennomført og godt er det bare å ta hatten av for Tom Roger Aadland.

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.