Fansen betalte for nytt Ben Folds Five-album

I september slippes The Sound of the Life of the Mind, det første albumet trioen Ben Folds Five har utgitt siden 1999. Albumet er finansiert gjennom såkalt crowdfunding på nettstedet PledgeMusic.com. Over 7000 privatpersoner har gitt penger til bandet, fra 15 dollar og oppover.

Ben Folds Five, som spiller det de selv kaller “punkrock for pyser”, fristet med en rekke incentiver for å få fansen til å skyte inn penger i prosjektet. For 100 dollar har man fått en signert vinylutgave av det nye albumet, og for 2500 dollar kunne du fått navnet ditt sunget inn i refrenget på en spesialutgave av låten Do It Anyway.

Slike kreative påfunn for å friste fansen til å åpne lommebøkene er ikke uvanlige blant artister og band som satser på crowdfunding. Signert farget vinyl og bootlegkassetter med tilhørende walkman er blant lokkemidlene som gjerne brukes. Gang of Four gikk enda lengre og sendte reagensrør med sitt eget blod til sine største investorer.

Allerede i 1997 samlet amerikanske Marillion-fans inn 60.000 dollar på nett for å finansiere en USA-turné for det britiske bandet. Rundt årtusenskiftet dukket det opp flere nettsider som organiserte crowdfunding. Tidligere i 2012 ble det norske crowdfundingselskapet NewJelly stiftet.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.