2012 – Fra Øyvinds øverste hylle

2012 – Fra Øyvinds øverste hylle

For meg er det stadig popmusikk som gjelder. Det vil si melodier, følelser og dynamiske låter som får pacemakeren til å tikke så høyt og fort at naboene tror jeg har revitalisert Hyperstate.

I året som har gått har jeg tatt steget over til å lytte til flunkende nye plater igjen. Altså ikke som i en del tidligere år, der jeg nesten bare har hørt på enkeltsanger via streaming eller nyutgivelser av klassikere på vinyl. Noe fant et lunt hjem i mine øreganger, mens andre allment omsvermede utgivelser fra for eksempel Swans, Beach House og Grizzly Bear ikke kom seg inn (sistnevnte er dog med på singellista). Sånt synes jeg alltid er fascinerende – hvorfor liker jeg det jeg liker? Hvorfor liker andre det de liker? Hvorfor i alle dager skjønner de ikke at jeg har rett?

Det meste som var virkelig bra kom fra det store utland. Men det skjedde ting hjemme også. Jeg oppdaget blant annet Tønes, en artist som jeg inntil i år trodde var et danseband(!). Blant nykommerne som druknet litt i mediaflommen vil jeg trekke fram Andrea Dahle, en artist som jeg inderlig håper får flere sjanser selv om hun ikke akkurat ble allemannseie med sin lovende debutplate. Kvalitetsleverandører som Narum, I Was A King, Kaizers Orchestra, Tommy Tokyo, Susanne Sundfør og Motorpsycho brakte som forventet stødige utgivelser av varig verdi. Applaudissements pour vous!

Jeg har jobbet fram to lister som forener mitt hjerte, min hjerne og mine nyrer til en felles forståelse av hva som faktisk var holdbart til slutt. Rekkefølgen er ikke tilfeldig, men alle disse ti platene og sangene er som man skjønner lite tilsmusset. Jeg ville sågar gitt dem seks stjerner alle sammen om jeg hadde tatt meg bryet med å skrive anmeldelser av dem.

ALBUM

1. Frida Hyvönen«To The Soul»
Denne har jevnt og trutt dukket opp i mine spillelister etter at den kom i våres. Jeg blir like rørt hver gang jeg hører Frida sette seg ved pianoet for å trylle med toner og ord. Innlevelsesevne, praktfulle tekster og intelligente arrangementer går opp i en høyere enhet.

2. Cats on Fire «All Blackshirts To Me»
Disse finnene lager noe av det ypperste EU kan by på av fengende gitarhits og slentrende melodier. «Sjefolainen, jumalauta!» som de gjerne sier der borte.

3. The Explorers Club«Grand Hotel»
Noen vil si tvilsom Beach Boys-pastisj. Selv vil jeg hevde at denne platen gir meg en perfekt illusjon av å befinne seg i det glamorøse California på Grand Hotel anno 1966. Deilig altså!

4. Regina Spektor«What We Saw From the Cheap Seats»
Jeg elsker den ertende, kule, snodige dama som er Regina Spektor. Hennes mest gjennomførte plate så langt?

5. TOPS«Tender Opposites»
Flytende canadisk popmusikk med englevokal, et særegent sound og en haug med det som burde vært verdenshits.

6. Allo Darlin’«Europe»
Denne gjorde at jeg fikk tilbake troen på ukulele som lyrisk instrument. Fengene indiepop med den riktige australsk-britiske krydderblandingen.

7. Split Seconds«You’ll Turn Into Me»
Et innbydende sound og ikke veldig avansert musikalsk kanskje. Men det treffer meg sånn ca midt i planeten.

8. Sweden«Under the Sycamore Tree»
Årets norske plate for min del. Disse gutta tar ingen fanger, kjører på med fuzz og melodisk teft og nekter å gi seg hen til pessimismen.

9. Electric Guest«Mondo»
Hatet av noen, elsket av undertegnede for sin velsmurte og klangrike popmusikk.

10. Bowerbirds«The Clearing»
Lyrisk nyfolk av beste skogsmerke – et praktfullt stykke plate må jeg si.

Mine favorittalbum på Spotify

LÅTER

Her lar jeg bare sangene tale for seg selv. Mange av dem stammer fra plater jeg har skrevet om over.
1. El Perro Del MarWalk On By
2. Allo Darlin’Tallulah
3. BowerbirdsStitch the Hem
4. The Corner Laughers8:18
5. Electric GuestAwake
6. Grizzly BearYet Again
7. Split SecondsSecurity Light
8. TopsEasy Friends
9. Cats On FireA Few Empty Waves
10. Wild At HeartDarling

Mine favorittlåter på Spotify

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Én kommentar til «2012 – Fra Øyvinds øverste hylle»

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.