Håvard & Hank – en familieforestilling

Håvard & Hank – en familieforestilling

Foto: Tove Andersson

Forfatteren av en mengde biografier, gjendiktninger og sangtekster, Håvard Rem, tok med sin siste diktbok 30-40-50, en selvbiografisk diktsamling, og sin sønn Simen Munthe-Kaas Rem, en habil sanger og gitarist på lanseringsturneen. Hans-Erik Dyvik Husby, kjent som Hank von Helvete, satte stemningen for kvelden med Cornelis Vreeswijks Somliga går med trasiga skor.

Fotograf: Tove AnderssonBiografien handler om Hans-Erik Dyvik Husbys dramatiske liv, fra morens dødsfall på seksårsdagen hans til livet som narkoman, og senere hovedrolleinnehaver i Jesus Christ Superstar og filmen om Cornelis Vreeswijks liv. Boka tar også for seg advokatmaten mellom Dyvik Husby og Thomas Seltzer, som startet Turboneger med to venner i 1988. I tillegg omtales den omdiskuterte behandlingsmetoden som utspringer fra scientologi – og forfatteren har fått kritikk for ikke å være kritisk nok.

– Denne boka har vært et toårig intervju, fortalte Håvard Rem.
– Du har vært med på steder jeg ikke hadde lyst til at du skulle dra, men bare de siste to ukene har det skjedd nok til å fylle en triologi, svarte Dyvik Husby forfatteren, som igjen kvitterte med at det å finne ut av livet til Hank var så spennende at han ikke ville intervjuet skulle ta slutt.

Boklansering med sang er ikke uvanlig og Håvard Rem har en Børretzensk tone i stemmen, en varm moll som nesten stjal litt av oppmerksomheten fra «Cornelius». Publikum fikk seg mang en god latter av fortelleren Hank og hans forkjærlighet for galgenhumor, noe som gjenspeiler seg i enkelte av Håvard Rems dikt. Overrasket ble kanskje enkelte da de fikk vite at Morten Harket var barndomsidolet til han som senere skulle bli Hank von Helvete. Håvard Rem står bak flere av tekstene til Morten Harket og har gjendiktet flere av Bob Dylans tekster på Åge Alexandersens album Fredløs – Dylan på norsk.

Publikum fikk høre fortellinger om rusmiljøet, og om venner som forsvant. – Vi skjønte vi satt i en felle, at vi drev med en dødelig lek, sa Dyvik Husby.

Det første overdosedødsfallet i vennekretsen, ble en opplevelse som dannet vei for sangen Silent Roar, som i dag er opphavet til noe av uenighetene mellom de tidligere bandmedlemmene og i sin tur førte til at Knut Schreiner, gitarist og låtskriver, nylig skrev en kronikk i Dagbladet.

– Den hadde ikke romperakettpotensiale, ler Dyvik Husby.

Fotograf: Tove AnderssonPoesi har blitt stemoderlig behandlet i flere år, hevder de to. – Poesien er et morsmål vi må tilbake til i krisetider, sa Dyvik Husby og påstod at et av Rems dikt er den direkte foranledningen til at 40-årige Hank slipper unna midtlivskrisen.

Fjorten år i hue, lev i nuet, et dikt som vekket unison applaus da det ble lest i sin helhet med Robert Strandbergs mellomspill på kontrabass.

Via mange sidespor, fikk publikum en spesiell versjon av Per Sivles Den fyrste song. «Den fyrste song eg høyra fekk / var mor si røyst i mobilen».

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.