Hyllet friheten – uten protestsanger

Hyllet friheten – uten protestsanger

Havens gjorde uutslettelig inntrykk på en generasjon blomsterbarn da han entret scenen på Woodstock-festivalen i 1969. Hans opptreden varte fire ganger så lenge som planlagt og kuliminerte med Motherless Child, hvor hans hese, jordbundne røst plutselig begynte å synge ”freedom, freedom” som et mantra. Sangen ble benyttet av filmregissøren Tarantino på soundtracket til Django Unchained så sent som i 2012.

Ritchie Havens meldte avbud til Oslo-konserten på grunn av sykdom. I han fravær fikk publikum i stedet møte Bob Dylans gitarist Larry Campbell, hans kone Teresa Williams, soulsanger Susan Marshall og Walter Parks. De fremførte Billie Holidays Strange Fruit, basert på et dikt om hengingen av to unge, svarte menn. De fremmøtte fikk også høre Universal Soldier, sangen som ble svartelistet av Lyndon B. Johnson, og deretter Woody Guthries This Land is Your Land.

Frihetskonserten ble en historietime om 68-generasjonens, uten skarpe kanter og psykedeliske 60- og 70-tallsinnfall. Og uten Richard Havens intensitet under Motherless Child ble frihetshyllesten aldri mer enn en mimrestund. Derfor takkes YouTube for gjenhør med originalen.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.