Hvil i fred: H.R. Giger (1940-2014)

Den legendariske illustratøren H.R. Giger gikk bort 12.mai etter å ha fått fatale skader etter ett fall. Han ble 74 år.

Den surrealistiske kunstneren, som ble kjent med sin bok Necronomicon i 1977 og det påfølgende arbeidet med Ridley Scotts film Alien, bidro med sitt kunstneriske uttrykk til plater av bl.a. Celtic Frost, Triptykon, Danzig, Magma og Carcass. I tillegg sto han bak den beryktede posteren Penis Landscape som fulgte med Dead Kennedys’ album Frankenchrist (1985).

Hans biomekaniske stil har vært en viktig inspirasjonskilde i kunst, design, musikk og film. Ett museum dedikert til hans virke ble åpnet 1988 i Château St. Germain i Gruyères – her kan man se en permanent utstilling med flere av hans kunstverk.

 

H.R. Giger
H.R. Giger

 

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.