Er du klar for Record Store Day?

Er du klar for Record Store Day?

Lørdag 18. april er det igjen duket for Record Store Day. Snart tråler tusenvis av vinylhoder og musikknerder igjennom landets platesjapper på jakt etter sjeldne spesialutgivelser. Samtidig velger stadig flere uavhengige forhandlere å hoppe over dagen som skal feire dem. Vi har pratet med noen av aktørene.

For åttende året fylles uavhengige platebutikker over hele verden med musikalske godbiter og rariteter i begrensede opplag. Record Store Day (RSD) går av stabelen den tredje lørdagen i april, som i år er 18. april. I fjor ble RSD sterkt begrenset fordi den falt midt i påskehøytiden.

record-store-day-2015-ws-710Hensikten bak Record Store Day er å løfte frem den alternative og uavhengige platesjappekulturen. For mange butikker har dette blitt årets viktigste dag, der flere ukers omsetning raser inn i løpet av noen timer. Parallelt med dette har kritikken mot RSD økt. Flere aktører har begynt å ta avstand til det de mener er en økende kommersialisering av dagen. Det er også hevdet at spesialutgivelsene med årene har blitt mindre spennende. Du kan jo sjekke den offisielle internasjonale RSD-listen og dømme selv.

Skal du på Record Store Day i år? Del gjerne dine meninger og ikke minst dine vinylkupp med oss på Facebook, Twitter, G+, Flickr eller last.fm.

BERGEN

Apollon Platebar, Tor Tessem
– Vi åpner klokken 10. Klokken 12 er det signering med Seigmen. Klokken 15 er det konsert med MK’s Marvellous Medicine. Klokken 18 er det konsert med Seven Impale. Mellom slagene vil  DJ Johan Knutse snurre plater.

– Vi har fått rundt 200 titler. Står på hodet i disse eskene nå. Av egen interesse er den nye til Built To Spill, Red House Painters-boksen og Rival Sons det mest interessante.

HAUGESUND

Shabby Records, Vidar W. Aas
Samsung– Vi tyvstartet med in store-konsert og signering på fredagen med Odin Staveland og band. Lumen Drones var påtenkt som in store konsert på lørdagen,men måtte desverre bakke ut.

– Vi får blant annet inn en ekslusiv boks med Small Faces, 10″ med Robert Plant, 10″ med Roxy Music, en veldig begrenset 7″ picture disc med A-Ha – Take On Me, LP-boks med Grateful Dead, Sex Pistols picture disc, 7″ med Alex Harvey, The Who, 7″ med Simon & Garfunkel, farget og numrert Elvis-vinyl, DumDum Boys – Blodig Alvor på vinyl, Rory Gallagher 10″ nummerert og en dobbel Dire Straits 7″ EP.

LILLESTRØM

Platesjappa, Rune Anderssen
– Platesjappa gjør ikke noe spesielt rundt Record Store Day. Vi har tilgang til det meste av platene som slippes til RSD, men var svært lite som falt i smak og som vi tror blir solgt videre. Synd, men sånn er det.

– Det virker som om plateselskapene og distributørene ønsker å få gitt ut mest mulig. Da blir det for kommersielt. Det slippes altfor sjelden noen virkelige godbiter til RSD, dessverre. Det er ikke eksklusivt nok lenger, kanskje. Og da sier det seg selv at det blir vanskelig å lage en skikkelig ramme rundt dagen.

OSLO

Cruisin’ Records, Rune Halland
cruisin– Vi regner med at det blir en vanlig lørdag hos oss med platesamlere og musikkinteresserte av ymse slag. Cruisin’ Records er en spesialforretning for blues, country, americana, rockabily, 60-tall med mer. Vi har vært i Oslo siden 1994 og har alltid solgt vinyl, men i mye større grad CD-er.

– Det er begrenset med interessante RSD-utgivelser for oss, men noen er det. I år søkte vi for første gang om å være med, for over to måneder siden. Vi fikk til svar at søknadsfristen for 2015 utløp 1. februar, men at vi sto i kø for behandling av søknaden. Siden har vi ikke hørt noe. Det merkelige er at RSD ifølge nettsiden har med forretninger i Oslo som er nedlagte eller ikke lenger har fysisk utsalgssted.

Shadowland, Stefan Rosell
– På grunn av retningen Record Store Day har tatt de siste årene, med altfor mange re-presser fra de store plateselskapene, har vi valgt å stå utenfor i år. Jeg synes poenget med RSD har forsvunnet, dessverre.

Tiger (klippet fra butikkens Facebook-side)
– Tradisjonen tro takker Tiger høflig nei til å være med på Record Store Day av den enkle grunn at vi synes menyen er preget av for mye oppgulp og gamle reutgivelser. Spesielt når det slippes så mye bra nytt og kortreist utafor Record Store Day-maskineriet. Vi nevner i fleng Warp Riders, Seigmen, Magnus Moriarty, Gravmaskin, Inculter, Signal, Haust og Kollwitz.

– De andre platebutikkene og distributørene rister nok også i år på hodet over hvordan vi «Takker nei til penger». Jepp, akkurat det er en Tiger-spesialitet som vi tror mange av våre kunder setter pris på. Record Store Day legger opp til å bli mer for de som jakter på flere skiver å selge på Ebay. Tiger er for folk som elsker og kjøper musikk for egenverdien.

STAVANGER

Vinylpalass, Mats Stangeland
vinylpalass– Vi har vært litt bakpå og har dessverre ikke fått bestilt inn RSD-titler i tide. Vi legger imidlertid ut ekstra mye brukte kvalitetsplater og det blir noen kampanjer og tilbud. Ellers skal vi ha utvidede åpningstider. Kjøp i butikken belønnes med attraktive konsertbilletter.

– Om kvelden samarbeider vi med Kafe Akvariet om et arrangement som kalles «Open Needle». Her kan du komme anmeldt eller uanmeldt og få tildelt en periode der du kan spille egne plater for publikum. Deltakere får gavekort fra oss.

TRONDHEIM

Aftermath Music, Haavard Holm
– Vi har litt utfordringer med plassen så dessverre blir det ingen in-store konserter, men vi har en greie som heter «Record Store Day & Night!» istedet. Fra 12-16 har vi åpent i butikken, med eksklusive slipp for dagen. I resten av butikken har vi 10 prosent rabatt på hele sortimentet. Blir det igjen noe av Record Store Day-titlene så tar vi dem med til utestedet Good Omens fra kl 20, hvor vi også styrer musikken hele kvelden frem til stengetid kl 0200. Litt spesielt her er at vi har fått en mulighet til å la hvem som helst selge skiver i løpet av kvelden, så om det er noen utstillere som vil selge skiver, så er det helt ok fra 2000-2400. Bare send oss en mail så fikser vi plass og bord!

– I skrivende stund (onsdag 15.4. red. anm.) har vi ikke fått 100 prosent klarhet i hva som dukker opp, men noen fine ting vi har fått så langt er en Small Faces vinyl-7″-boks som var ganske lekker, og A-ha 7″ picture disc er også en fin kuriositet. For de som liker litt tyngre ting så er Stone Sours cover-EP kul, med covre av blant annet Black Sabbath og Alice in Chains. For fans av 90-talls dødsmetall har vi en fin Gods of Grind-samler med blant annet Carcass og Entombed. Mye kult dukker nok opp utover dette. Jeg vil tro vi får inn i alle fall 30-40 forskjellige titler for dagen.

TROMSØ

Backbeat fasadeBackbeat –Kaffe & Vinyl, Robert Dyrnes
– På grunn av treg postgang til Tromsø så gjør vi som vi pleier: Vi kjører Record Store Day-feiringen lørdagen etter den offisielle dagen, altså lørdag 25. april Da er vi sikker på at vi har fått varene vi har bestilt og kan lage litt mere leven for folk.

– Vi gjør markering hele dagen fra 11.00-16.30 – neste lørdag. I år gjør vi også konsert på dagen, med Mark Steiner & His Problems. De spiller i sjappa kl. 1500 med påfølgende platesignering.

– Vi kommer til å legge ut et par lokale godbiter for salg, som ikke har vært i salg før. Det er en splitt 7″ singel med Resirkulert og Caroline & Louisa (200 eks.) gitt ut av Bukta Records. Vi slipper også Norgez Bank 7″ Live EP-n som tidligere var vedlagt boken «Gleder meg til år 2000 – Norsk- Pønk & Hardcorediskografi 1979-2014», denne gang med eget cover (80 eks. numrert).

– Record Store Day er et flott tiltak for å hedre de uavhengige platebutikkene. Det er viktig at dette ikke vannes ut. Vi ser at navnet misbrukes,. Når for eksempel Platekompaniet nå går ut og «markerer» Record Store Day med 30 prosent rabatt på mange varer samme dag, så lukter ikke det helt godt. Og i fjor var det flere av de store norske plateselskapene som solgte RSD-varene til kjeder. Slik skal det ikke være!

 

(Takk til Backbeat for foto øverst i saken)

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.