Amputert Record Store Day

Amputert Record Store Day

Lørdag er det igjen klart for Record Store Day. Påskeferien gjør at oppslutningen fra platebutikkene er ganske variert, men avhengig av hvor du holder til i landet er det sjeldne skatter å finne også i år.

For sjuende året fylles uavhengige platebutikker over hele verden med musikalske godbiter og rariteter i begrensede opplag. Record Store Day (RSD) går av stabelen den tredje lørdagen i april, som i år tilfeldigvis sammenfaller med påskeferien.

Hvordan klarer smal vinyl seg i konkurranse med en hel nasjons medfødte trang til å ikle seg anorak og nikkers og skrelle appelsin med klisterklissete fingre på høyfjellet? Panorama har sjekket med noen av aktørene.

 

BERGEN

Apollon Platebar, Tor Tessem:

– Denne dagen er veldig viktig for oss uavhengige. På grunn av den litt uheldige plasseringa midt i påska har vi i år valgt en litt lav profil, men platene er på plass.

– Vi har fått inn et stort antall titler. De som har vært mest etterspurt i forkant er Bruce Springsteen sin tolvtommer med tidligere uutgitte sanger, samleboksen med alle singlene til Songs:Ohia, livealbumet fra Pogues med Joe Strummer på vokal og singelen fra Clutch.

– Enkelte kritiske røster har tatt til ordet for at RSD har blitt noe overdimensjonert og at de store plateselskapene har fått for stor innflytelse på dagen. Frå mitt ståsted er vi avhengig av at de store er med for at dagen skal bli noe mer enn en festdag for musikknerder. Skal vi få et «vanlig» publikum til å engasjere seg, må også de store og kjente artistene komme med utgivelser. De er nesten uten unntak signert på store selskaper.

 

Robot, Henrik Svanevik:

– Vi gjør ikke så mye ut av RSD i år, utover å fronte vinyl og vår kjærlighet for dette formatet. Siden dagen faller midt i påsken, robotnick_return_to_kamchatkavelger vi å gjøre det enkelt. Vi har klart å få tak i en del titler i år. Om vi skal trekke frem noen favoritter, så har vi fo eksempel Alexander RobotnickVintage Robotnicks. Dette er en vakker trefargers vinyl med klassisk Robotnic-disco fra 1982-1984. Låtene er kun utgitt i et lite parti på CD i 2003. Er bare trykket i 1350 eksemplarer, så denne er det litt stas at vi har fått et lite parti av.

– Så har vi Songs: Ohia  – Journey On: Collected singles, en råflott samling Jason Molina-singler. Hele 9 stk 7″ singler innpakket i en stoffbundet boks med sølvfoliert trykk, kun trykket i 800 eks. Til slutt vil jeg gjerne nevne Hvitmalt GjerdeSurfer Med Jesus 7″ EP. Dette er faktisk den første utgivelsen til Robot Records. Vi har solgt 480 av totalt  500. og regner den nå som utsolgt. I anledning RSD legger vi ut de siste 10 kopiene som vi kommer til å selge. De gjenværende 10 blir låst inn i Robotvelvet for all fremtid. Dette er ikke en offisiell RSD-utgivelse, men Robot har aldri helt brydd seg om det.

– Tradisjon tro kom ikke alle RSD-utgivelsene frem i tide, så vi kommer til å ha en liten vinylfest neste uke også. Da henter vi også frem en del andre rariterter og utsolgte titler vi har spart på. Vi var litt skuffet over RSD-utvalget i år, så vi har valgt å spe på med en del egne plater. Håper det blir friskere utgivelser neste år, og mer norskprodusert.

 

HAUGESUND

Shabby Records, Vidar W Aas:

– Påskelørdagen er normalt sett årets roligeste dag,så vi har ikke store forventninger. Men vi har tatt inn et knippe nummererte lp-er, blant annet Aerosmith fra 70-tallet, en 7″ av Clutch som er gitt ut i 3000 eksemplarer og en 7″ med Ian McCulloch som kun kommer i 800 eks. Siden posten er redusert i påsken, kan det faktisk være at enkelte av RSD-titlene vi har bestilt ikke kommer før ut i neste uke.

 

LILLESTRØM

Platesjappa, Rune Anderssen:

– Vi er helt nystartet, og må nok få et år på oss før vi vet hvor mye vi skal satse på RSD. Hvis det fortsetter å gå så bra som det har gått hittil, skal du ikke se bort fra at vi får til noe veldig bra neste år. Egentlig hadde vi tenkt å holde stengt i påsken, men det var såpass mange som ba oss være åpen på lørdag at vi ga etter. Vi begynner å få en veldig fin butikk, selv om den drives som et hobbyprosjekt. Vi har over 8000 brukt og ny vinyl, masse merch, platespillere og tusenvis av cd-er.

 

OSLO

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Filter Musikk, Roland Lifjell:

– Vi har ingen planer for RSD. Vi får inn nye plater hver uke, men det virker ikke som techno/electronica-labels, som er enda mer «independent», har noe fokus på RSD.

 

The Garden Oslo, Øistein Lorange Meyer:

– I år har vi bestilt inn så store mengder at vi rett og slett ikke har plass til konserter. Alle stands er fullstappet med vinyl fra det store utland. Det er så ekstremt mye gull i år at det er vanskelig å trekke frem noen få, men det er en håndfull jeg personlig håper vi ikke selger ut i løpet av dagen. Vi har nemlig knallharde på at vi som driver butikken ikke har lov til å kjøpe eller legge av titler før etter endt RSD.

– Blant annet Donny HathawayLive At The Bitter End. Dette er soulgeniets fantastiske konsert fra 1971, aldri utgitt på vinyl, på to herlige tunge langspillere. Så har vi Joy DivisionAn Ideal For Living (1978), deres aller første opptak. Og NirvanaPennyroyal Tea/I Hate Myself and Want To Die. Denne ble aldri gitt ut grunnet et visst dødsfall i 1994. Eller hva med The Notorious B.I.G. – Life After Death. Dette er Biggies siste album, på trippel gjennomsiktig, limitert vinyl på flott pressing. Så har vi gullvinyl med Built To Spill. Ultimate Alternative Wavers er trykket i kun 4500 eks. Jeg kunne egentlig bare fortsatt og fortsatt.

– Ellers vil jeg nevne at det er Record Store Day hos oss hver bidige dag, og at dette med limitert vinyl aldri har vært så i vinden som nå. I tillegg har vi noe som heter Kortreist Limitert Kommisjon, hvor band kommer innom med små opptrykk ukentlig. Det er viktig å fronte grasrota!

 

Shadowland, Stefan Rosell:

– Det kan være det ikke er noen god ide å feire Record Store Day i påsken. Håper det ikke skjer igjen. I Sverige er dagen flyttet til 26. april. Det er kanskje noe vi kunne sett på her til lands også.

– Jeg selger stort sett bara importtitler, og nå som RSD er i påsken er det veldig mange titler som ikke kommer frem i tide. Mye kult kommer først i neste uke, men jeg har en god del hyggelige ting i butikken til RSD. Blant annet Joy Division med An Ideal for Living, Blixa Bargeld og Teho Teardo med Spring MLP, Art Of Noises Live at the End of a Century og Sex Pistols med Never Mind The Bollocks, Here’s the Sex Pistols. Den siste er på 7×7” vinyl.

 

STAVANGER

Vinylpalass, Mats Stangeland:

– Vi har bestilt inn en del RSD-utgivelser lang tid i forkant, men de hadde ikke kommet da jeg dro på påskeferie Så det er bare å krysse fingrene for at de kommer i tide. Det er ikke akkurat optimalt at denne dagen havner midt i norsk påskeferie.

– Vi hadde foredrag i fjor. I år er planen å vise dokumentaren Sound It Out. For øvrig er det verdt å merke at etablerte distribusjonsavtaler også gjelder for RSD. Mange av titlene som er tilgjengelige i USA er ikke tilgjengelige her. Vi har fått flere forespørsler om utgivelser som vi rett og slett ikke får lov til å bestille.

 

TROMSØ

Backbeat – Kaffe og vinyl, Robert Dyrnes: 

Foto: Kris Krug
Foto: Kris Krug

– Vi skal selvsagt feire Record Store Day, men Backbeat har som mange av våre svenske kolleger valgt å flytte RSD til lørdag 26. april. Dette på grunn av påsken og at det tar lang tid å få alle varene i anledning dagen opp til Tromsø. Vi får inn flere norske og utenlandske titler til dagen. Alt fra Strypes, R.E.M., Motorhead, Bruce Springsteen, Grateful Dead, Kings Of Leon, AC/DC, Rival Sons, The Doors, Jimi Hendrix, Rolling Stones og masse, masse mer.

– I tillegg til dette vil Backbeat være med på to singelutgivelser i forbindelse med dagen. Den ene er en splittsingel med de to tromsøbandene Monolith House og Adjentist. Denne kommer for anledningen i 100 nummererte eksemplarer, på orange vinyl. Alle som er interessert kan kjøpe den i butikken eller bestille den via Facebook-siden vår.

– Inntil videre er det litt hemmelig hva det blir, men det er også en splittsingel med to kanontøffe norske rockeband, som har spilt inn egne låter kun til denne platen. Det ene bandet har gitt ut tre-fire album har holdt på noen år. Det andre bandet kom med debutplaten sin tidligere i år.  Kommer selvsagt i begrenset antall på en spesiell farge. Dette kan bli et potensielt samleobjekt!

 

TRONDHEIM

Aftermath Music, Haavard Holm:

– RSD kom midt i påsken i år, og vi har dessverre ikke åpent. Veldig dumt, da vi veldig gjerne vil gjøre ting på disse dagene, men i år ble det ikke mulig. Dog får vi mange av de eksklusive RSD-titlene, men de kommer da først ut i butikken når vi åpner igjen over påske, på fredag.

RecordStoreDayLogo

 

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

2 kommentarer til «Amputert Record Store Day»

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.