Fire mørke karameller!

Fire mørke karameller!

Hvis du liker hard musikk kan du like gjerne avlyse alle avtaler du måtte ha satt deg 2.oktober. Da bør man låse døra, skru anlegget til 11 og legge seg på sofaen med beina høyt! «Hvorfor?», spør du kanskje? Vel, faktum er at fire av rockens hardere feinschmeckere er på vei mot deg!

Først ut er clutchClutch med sin oppfølger til kritikerroste Earth RockerPsychic Warfare. Bandets røffe lydbilde er en snedig miks av arbeiderrockens bluesrock og idealismen fra hardcore. Sammen har de fire karene i bandet levert varene siden grønsjens gullalder. Deres forrige album var ett av deres mest suksessfulle og med toppkarakterer fra bl.a. Billboard, Metal Hammer og Rolling Stone har de lagt lista høyt for seg denne gangen. Det bør likevel ikke være noe problem – gjør klar rockefoten!

Det andre bandet ut denne dagen blir like fantastiske Kylesa fra Savannah, Georgia som gir ut sitt album Exhausting Fire. Med et utgangspunkt i byen som bl.a. fødte frem Baroness og Torche er det ikke til å komme utenom at forventningene er høye. Men, som med sine byfrender har Kylesa siden begynnelsen av ’00-talet vært en av de fremste aktørene for southern sludge. Det de tre nevnte orkestrene dog har gjort, og som skiller de fra hopen, er å la sitt sound utvikles. Og det er nettopp her Kylesa er bedre enn de fleste – fra klassisk sludge har de beveget seg inn i områder hvor bl.a. The Cure og Pixies også hadde følt seg hjemme. Dette praktstykket har de gjennomført uten å ofre sin egen identitet; de aller fleste av bandets spor makter både å låte velkjente og ukjente på en og samme tid. En klar kandidat for ett av årets beste album i 2015!

W.A.S.P er seg selv like – lite annet er mer sant enn nettopp det. Blackie Lawless har vært en figur innen heavy metal siden sjangerens kommersielle gjennombrudd på midten av åttitallet. Dette er det første nye materialet fra bandet siden Babylon ble utgitt for seks år siden, og Golgatha følger opp den bibelske tematikken fra det albumet. Her får man kanskje ikke noe nytt, men av og til er man heller ikke på utkikk etter «the good old days»?

Sist ut av denne kvartetten er et band som sogner til territoriet midt mellom Kylesas sludge og W.A.S.P’s heavy metal; nemlig bredbeinte Monster Magnet som setter nytt lys på albumet monsterMastermind. I fjor snudde de albumet Last Patrol på hodet og ga det ut med tittelen Milking The Stars: A Re-Imagining of Last Patrol. Det ga tydelig mersmak for de er allerede tilbake med sin rehabilitering av Mastermind som har fått den besnærende tittelen Cobras and Fire (The Mastermind Redux). Du tror kanskje du kjente dette albumet fra før? Tydeligvis kan du bare glemme det – dette er et helt annet monster!

Let there be rock!!

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.