Høstsabbat ’16: ..and so it begins..

Høstsabbat ’16: ..and so it begins..

Da er Høstsabbat klare for å åpenbare de første avsløringene for årets festival. Det har i år blitt besluttet at festen skal flytte fra undergrunnsmørket på Chateau Neuf og Betong til det mer sentrumsnære Vulkan Arena ved Akerselvas bredder og gjennomføres 16.-17. september. I tiden fremover vil de offentliggjøre de første navnene til høstens festival, og det skal bli særdeles spennende å følge med når de begynner avsløringen av årets program. Festivalen har tross alt siden oppstarten vært tuftet på den samme ideen som driver den nederlandske festivalen Roadburn; å fange hele bredden av heavy music i sitt program. For to år siden ble vi presentert for såpass ulike orkestre som Yob, Årabrot, Seid og det tre timer lange(!) dronesettet til Elmi, mens vi i fjor fikk miksen av mørket til Belzebong og Hymn, nysgjerrigheten til orkestre som Black Moon Circle og Yuri Gagarin samt rockgleden til Death Alley.

De begynner med to sluggere innen undergrunnens heavy music, og vi aner man ser to av festivalens headlinere når festivalen nå ser ut til å videreføre sitt dypdykk ned i gjørmete og repetetiv doom metal, samt hardrocken som er tuftet på syttitallets eksesser!

Conan – britisk doom extravaganza!

Det britiske trekløveret har i en årrekke levert utgivelser som står som påler i internasjonal doom metal, og man kan si at de er en av de definitive ledestjernene i moderne doom. De slo gjennom med smått legendariske Monnos, før de doblet dette trøkket med monumentale Blood Eagle. Dette massive muskeltrøkket er dog ikke forbeholdt til studio og sofakrok – Conan er et illsint brøl av et orkester når de står på scenen og gir raskt hakeslepp til alle tilstedeværende med sine brutale riff og fandenivoldske driv.

Når de går på scenen på Høstsabbat er de aktuelle med sin fjerde studioutgivelse; årets Revengeance. Det er ikke bare vi i Panorama som har genierklært bandets nyeste album – de har fått nærmest universell anerkjennelse for sin nyeste plate. Vi kan nesten garantere at dette blir ett øyeblikk i festivalens historie som vil stå igjen som ett av dens beste!

Siena Root – svensk hardrock som tar syttitallet på alvor!

Siena Root har i en årrekke levert album breddfulle av lidenskap for syttitallets riffrock, og bandet er kjent for stor variasjon i sitt lydbilde. Det resulterer i album som spenner fra deres Different Realities – som mikser raga og sitarer med røff hardrock – til deres nyeste album Pioneers som ofte føles være en homage til Deep Purple og deres like. Uansett – deres output er fullt og et helt preget av den identitet som har blitt jobbet frem av bandet siden oppstarten på slutten av nittitalet.

Når Panorama fikk oppleve bandet på scenen under fjorårets Desertfest Antwerp fikk vi se et orkester som var instrumentelt strålende og fulle av flir og overraskelser. Likevel – selv om bandet er basert rundt den tradisjonelle hardrocken, er de kjent for å inkludere gjester og leike med sitt sceniske uttrykk. Derfor kan man aldri regne med å se det samme showet to ganger med dette svenske bandet!

conanhøst

sienahøstx

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.