Endelig XCX-faktor

Endelig XCX-faktor

Det har alltid vært noe eget ved musikken til den britiske popartisten Charli XCX (f. 1992). Skal man likevel påbegynne øvelsen med å sette hennes to plater til dags dato, debutplaten True Romance (2013 ) og andreforsøket Sucker (2014), i en bås, vil stilistiske fluefangere som gothpop, teenpop og eurodance være gode utgangspunkt for en fruktbar diskusjon. Av den grunn kan det være fristende å avskrive musikken som «enkel russemusikk» eller dusinvarepop for det umiddelbare nuet. Men trekker inn i materien, vil man kunne gjenkjenne konturene av en popartist av format. Det eneste som mangler, er den siste runden med kodeknekkeren.

Det er her årets mixtapeutgivelse Number 1 Angel kommer inn i bildet. For hvis Charli XCX har vært på leting etter sitt uttrykk, er hun med denne samlingen av ti popmelodier fremme ved målet. Der hennes tidligere produksjoner har vært kaotiske og catchy om hverandre, består denne utgivelsen aller mest av det siste.

Det er fest og moro som er på programmet, men samtidig ligger det en hinne av angst og mørke over låtene. På sitt beste, det vil si på kuttene Ily2, Emotional, Drugs,White Roses, Dreamer og Blame It On You er denne finheklede kombinasjonen komplett uimotståelig godt gjennomført. Det er bængers for tette klubber, like mye som det er melodier for luftige utendørsarenaer. Og da har vi ikke pirket borti det som, i anstendighetens navn, burde vært sommerens store hitlåt – «2 AM (Pull Up)». En knyttneve av en poplåt som er like fengende som den er polert.

Charli XCX er en fremragende låtskriver, noe artister som Iggy Azalea, Icona Pop, Will. I. Am og James Blunt (!), bare for å nevne noen, har nytt godt av. På Number 1 Angel er det hennes egen fascinerende stemme som fullt og helt får høste fruktene av de grovkalibrede låtskriverferdighetene hun besitter. Resultatet er 37 minutter med kruttsterk popmusikk for dansegulvet, hodetelefonene og/eller strandboomboxen. dager

Number 1 Angel er sluttproduktet av alle de spennende tendensene fra True Romance og Sucker, samtidig som den overgår forventningene. Det er en fryktelig sterk popplate, som staker ut kursen for Charli XCXs videre vei mot popstjernehimmelen.

Charli XCX er ute med ny singel – Boys – i disse dager.

Andreas Haslegaard