Strømming endelig forbi CD-en

Strømming endelig forbi CD-en

Her hjemme i Norge står strømming for 85 prosent av musikksalget, men internasjonalt har CD-formatet lenge holdt stand som nummer 1. Inntil nå.

I fjor steg inntektene til strømmetjenester som Spotify, Apple Music og Amazon Music med 41 prosent, ifølge IFPI Global. Dermed endte strømmeinntektene på totalt 54 milliarder kroner, mens salgsinntektene fra fysiske formater – i stor grad CD – sank med 5,4 prosent til 43 milliarder kroner. Strømming har dermed overtatt tronen som den viktigste kanalen for musikksalg på verdensbasis.

Samtidig, i Norge, passerte totalsalget av innspilt musikk i Norge 730 millioner kroner i 2017, opp 3,7 prosent fra 2016, og streaming står for hele 85 prosent av salget av innspilt musikk i Norge. Det viser tall fra IFPI Norge.

Salget av musikk på fysiske formater har sunket kraftig siden årtusenskiftet, da musikkindustrien totalt omsatte i underkant av 200 milliarder kroner. Inntekten fra strømming har bare i liten grad kompensert for inntektsfallet foreløpig. Ifølge en artikkel i The Guardian betalte Spotify 160 kroner i vederlag til rettighetshavere per bruker i fjor. YouTube betalte på sin side bare 5 kroner og 50 øre per bruker i vederlag, noe som har ført til sterk kritikk fra musikkbransjen. Ifølge avisen tjente britiske plateselskaper i fjor dobbelt så mye på å selge 4,1 millioner vinylalbum som de gjorde på sine om lag 25 milliarder musikkvideovisninger på YouTube.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.