Musikknotiser, uke 33

Musikknotiser, uke 33

Inferno- og Rockefeller-bookinger, singler fra Shining og Anja Garbarek og en rapport som forteller at låtskrivere og artister bare mottar en brøkdel av inntektene fra musikken sin.

 

(Bildetekst: Anja Garbarek fotografert under Øyafestivalen i 2007. Foto: Kim Erlandsen)

 

Artistene avspises med småpenger

Ifølge en rapport fra Citigroup mottar artister og låtskrivere bare 12 prosent av inntektene musikken deres tjener inn. Dette er likevel betraktelig bedre enn situasjonen var rundt årtusenskiftet, da musikernes andel lå på 7 prosent. Ifølge rapporten, som tar for seg det amerikanske musikkmarkedet, går mesteparten av pengene til managere, plateselskaper, forleggere, strømmetjenester og radiostasjoner. Samtidig spår Citigroup at artister vil spise en stadig større del av kaken i fremtiden, mye fordi stadig mer inntekter stammer fra konserter.

 

Fem nye til Inferno

Inferno Metal Festival, landets eldste metalfestival, begynner å få 2019-programmet på plass. De nyeste navnene som er blitt bekreftet er svenske Skogen, tjekkiske Cult of Fire, den nederlandske duoen Urfaust og de to norske bandene Shakma og Svarttjern.

 

Halie fra Øya til Rockefeller

Ikke før var bergensartisten Halie gått av scenen på årets Øyafestivalen, så melder Rockefeller at det blir gjensyn med henne i Oslo til høsten. Halie, som gjorde furore under årets by:Larm, spiller på Rockefeller 11. oktober.

 

Ny singel fra Garbarek

Enigmatiske Anja Garbarek er igjen plateaktuell, mer enn 13 år siden forrige albumslipp. Nå kommer singel nummer to fra albumet The Road is Just a Surface, med navnet The Witness.

 

…og fra Shining

Det norske bandet Shining, som har gjort jazzmetall til en egen greie, har nettopp sluppet singelen Animal fra sin kommende plate med samme navn. Ifølge et presseskriv er den velkjente saksofonen lagt på hylla for denne gang. Det blir nye toner fra den kanten, med andre ord.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.