Maxinquaye – Smygende lekkert – svevende berusende

Maxinquaye – Smygende lekkert – svevende berusende

Ex- Massive Attack’er Tricky har med Maxinquaye bevist at det finnes et godt musikalsk liv utenfor allfarvei. Sammen med vokalist Martina, svever de inn i et forholdsvis nytt musikalsk landskap, som er basert på rytmer kombinert med rare samplinger, lyder og merkelige eh…dingser.

For deg som liker Portishead, er dette kanskje ikke et totalt ukjent terreng – og samme band er det nærmeste jeg kommer en referanse til Tricky’s musikk, muligens har det også en viss Björk-faktor. Portishead er forøvrig også brukt kilde til noe av det som er samplet inn på platen.

Tricky har i løpet av 1995 blitt en av de helt store favorittene blandt seriøse plateanmeldere, og jeg må bare føye meg inn i rekken! Dette er lekkert! Smygende lekkert! Avhengighetsfaktoren må minst være på 110%, fordi platen beruser lytteren gradvis, og før den er gjennomspilt ønsker du bare mer.

Hva kaller man så et slikt verk? Ikke er det hip hop, ikke er det jungle. Ei heller rock eller pop. Hva med Trip Hop…? Neeei…, ikke helt. Det er vanskelig å putte Maxinquaye i noen bås – rett og slett fordi det ikke lar seg gjøre.

Det er utvilsomt et album som vil sette spor etter seg, og kanskje være en av grunnoppbyggerne for den nye standaren på hva som blir hippest på siste halvdel av 90-tallet.

Fikk nylig med meg en leseravstemning i et av de store (seriøse) engelske musikkmagasinene, og dette albumet kom svært høyt på listen over tiårets beste album – så langt! Jeg skjønner absolutt hvorfor.

Med mulig unntak av nevnte Portishead, må jeg langt tilbake før jeg finner en plate som har fascinert meg mer enn denne i stil og innhold. Definitivt en av tidens viktigste plater som bør anskaffes av enhver musikkelsker. Litt tidlig – kanskje – å gi den klassikerstatus allerede nå, men en stemme innenfra sier meg at dette definitivt er en av de virkelig store platene i vår tid.

Om jeg fikk sagt så mye om selve platen…? Kanskje ikke – rett og slett fordi Maxinquaye er et ubeskrivelig godt produkt som kun kan beskrives ved å sanse det ved egen innsats. Og tro meg, det er mer enn hørsel-sansen som vil reagere…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.