Filigree & Shadow – Det glemte mesterverket

Filigree & Shadow – Det glemte mesterverket

Britiske This Mortal Coil bør betraktes som et prosjekt snarere enn som et band. De holdt til på det uavhengige selskapet 4AD, sammen med blant andre Dead Can Dance og Cocteau Twins – hvis medlemmer bidrar på platen her. Sistnevnte er for øvrik ikke direkte ulikt This Mortal Coil i stil.

Ingen vet om This Mortal Coil fremdeles eksisterer som gruppe eller konsept, eller om vi noen gang vil få noe mer fra fronten. Vi kan bare håpe på mer, for ryktene går om at nytt materiale er på vei.

Det nå ti år gamle albumet Filigree & Shadow er et vidt spekter av det man kan kalle musikk. Her bygges melankolske harmonier på stemningsfylte stemmer, krydret med blant annet fioliner og delikate, kledelige bassrytmer. Både denne utgivelsen og Song To The Siren, også signert This Mortal Coil, kan videre betraktes som et majestetisk verk innenfor britisk indiepop.

Gjennom Filigree & Shadow overstrømmes lytteren med utallige uttrykksformer. Fløyelsaktige introer føres over til eksperimentelle rytmeseksjoner som umulig kan gjøre annet enn å fange tilhøreren. Overgangene er mystiske, uforutsigbare og forførende, alt servert med et snev av depressivitet som har preget mye av indiemusikken opp gjennom årene.

Filigree & Shadow var i sin samtid en av åttitallets forunderligste og mest spennende utgivelser, og burde ha nådd ut til et betraktelig større publikum enn hva albumet gjorde den gang da. I ettertid har heldigvis flere oppdaget dette fabelaktige verket, som likevel fortjener å nå ut til ytterligere grupper av nye generasjoner musikkfans.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.