Best Of The Outlaws – Green Grass And High Tides – «The south will rise again»

Best Of The Outlaws – Green Grass And High Tides – «The south will rise again»

The Outlaws var et country-rock band som musikalsk befant seg et sted mellom Lynyrd Skynyrds boogierock og Eagles’ rene country. De hadde flotte vokalharmonier fra tre sangere og gruppen bestod av ikke mindre enn tre gitarister som ga kraft og aggressivitet til de mer boogiepregede sangene. Likevel ble resultatet ganske behagelig country-rock uten at de stadige gitarangrepene ødela for vokalharmoniene.
The Outlaws ble dannet i 1972 av gitaristene Hughie Thomasson og Henry Paul, som begge hadde gjort et forsøk på å slå igjennom som folksangere i New York. De fikk med seg de gamle vennene og medmusikantene, Monte Yoho (trommer) og Frank O’Keefe (bass) fra hjembyen Tampa, Florida og ble senere utvidet med nok en gitarist, Billy Jones. De ble raskt en lokal konsertattraksjon og fikk en stor fan i den kommende stjernen; Lynyrd Skynyrd-vokalist Ronnie Van Zant. De ble oppdaget av sjefen for plateselskapet Arista, Clive Davis, etter at han overvar en konsert gruppen holdt i byen Columbus, Georgia i 1974 og gruppen skrev kontrakt med Arista tidlig året etter.
Som produsent for debutalbumet valgte de veteranen Paul A. Rothchild som hadde gjort produksjoner for The Doors og Janis Joplin. Resultatet ble The Outlaws, utgitt i august 1975. Platen inneholdt en rekke gode låter og konsertfavoritter som Green Grass And High Tides, Knoxville Girl, instrumentalen Waterhole og hitsingelen There Goes Another Love Song. Albumet nådde en 13. plass på de amerikanske albumlistene og sammen med oppfølgeren Lady In Waiting (1976) er dette gruppens klart beste utgivelser. I løpet av denne perioden turnerte de flittig og opparbeidet seg et rykte som et hardtarbeidende og svært så bra konsertband. Bassisten Frank O’Keefe ble lei av de stadig hardere turneene og det harde livet dette medførte at han valgte å slutte tidlig i 1977. Han ble erstattet av Harvey Arnold som opptrer på gruppens neste utgivelse, Hurry Sundown. Platen ble produsert av Bill Scymczyk, mer berømt for sitt arbeid med Eagles og The James Gang, og var The Outlaws mest country-pregede album, men dessverre også med dårligere låter enn forgjengerne. Senere samme år sluttet også gitarist Billy Jones og ble erstattet av Freddie Salem (ex Chambers Brothers).
Årene som følger preges av økt konsertaktivitet og stadig dårligere plater. Gruppen har beveget seg stadig lenger bort fra sørstatsrocken og mot den utskjelte genren AOR/Hardrock og det skulle ta tre år før et noenlunde anstendig album forelå.
I 1981 kom platen Ghostriders og The Outlaws fikk en liten hit med en opprocket versjon av den gamle countrylåten (Ghost) Riders In The Sky. Denne nådde en beskjeden 31. plass på de amerikanske singellistene. Dette var også gruppens siste visitt på hitlistene.
The Outlaws ble oppløst i 1983 etter en krangel med plateselskapet Arista, men i 1986 startet originalmedlemmene Hughie Thomasson og Henry Paul opp igjen og utga albumet Soldiers Of Fortune (Pasha 1986). Gruppen turnerte dette året med Stevie Ray Vaughan og ble godt mottatt, men likevel valgte de oppløse bandet da de sto uten platekontrakt. Som eneste originalmedlem holder Hughie Thomasson The Outlaws i live og har siden midten av 90-tallet utgitt to brukbare plater og holdt en rekke glimrende konserter.

Green Grass And High Tides – The Best Of The Outlaws inneholder alle de beste og mest kjente låtene fra gruppens mange år på selskapet Arista og er blitt en fin oppsummering av bandets lange karriere. De har heldigvis valgt å konsentrere seg om de to første og beste albumene, og 11 av platens 16 spor er hentet fra disse to. The Outlaws er representert med fem sanger, mens oppfølgeren bidrar med seks. For dem som liker gode sanger, gitaonanering og flotte vokalharmonier er denne samlingen den ultimate platen. Så la håret gro, gå til innkjøp av en cowboyhatt og storm til nærmeste plateforretning og be om denne samlingen. Og gjør det gjerne på perfekt sørstatsmål.

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.