Telegram – Til å bli fullstendig avhengig av

Telegram – Til å bli fullstendig avhengig av

At Björk har slått seg sammen med kollegaer og partnere (både privat og musikalsk) som Goldie og Tricky, kommer ut i full blomst på den alternative utgivelsen som bærer tittelen Telegram. Howie B er et annet navn som også bør nevnes i sammenhengen.

Låtutvalget fremstår som nevnt i ny drakt, og jeg vil påstå at fovandlingen av sangene har vært meget vellykket! Telegram er mere enn en ordinær remix-plate, fordi materialet hele veien tilføres noe nytt. Arrangementene er de gjeldende elementer, og begreper som trip-hop og jungle er uunngåelige i en beskrivelse.

Possibly Maybe fremstår som en mystisk rytmisk og tidsriktig affære, mens Hyperballad er satt inn i et nærmest klassisk arrangement basert på enkle fioliner og cello. Enjoy spretter inn som en dyp kontrast med sine tøffe hel-elektriske trommemaskiner og vokalforvrengninger, mens My Spine er som tatt ut fra en kinesisk bakgård(!). I Miss You kunne nesten ha vært et spor på The Fugees siste plate og Isobel har fått en ansiktsløftning som gir låten mer rom for utfoldelse enn slik vi husker originalen fra Post.

På You’ve Been Flirting Again leker Björk seg tilsynelatende i en eksotisk islandsk hule, nær en geysir eller noe, mens trip-hop rytmer og jungle-rytmer pakker inn Cover Me i et rått arrangement ikke helt ulikt ting vi tidligere blant annet har hørt på Tricky’s Maxinquaye. Army Of Me er nesten ikke til å kjenne igjen, også denne i et alternativt og kledelig trip-hop landskap, mens avslutningssporet Headphones befinner seg i en drakt som gjør den til en samtidsmusikalsk opplevelse – nesten like spennende som Anja Garbarek var på Balloon Mood.

At Björk er en spennende artist har hun tidligere bekreftet med sine to foregående solo-album, og Telegram er intet mindre enn en særdeles deilig plate! Hun viser oss samtidig at hun er en artist som er i stand til å eksperimentere med sin musikk, og vet selvsikkert hvordan det skal gjøres. Albumet vil sannsynligvis komme litt i skyggen av hennes ordinære studioutgivelser, fordi alternative utgivelser av denne typen sjelden eller aldri klarer å markere seg hos andre enn hos den mest innbitte fansen. Allikevel trenger ikke dette å bety at det er en mindre viktig plate for Björks karriere!

Björk har med Telegram bevist at hun har fortjent sin pris fra Nordisk Musikkråd (som hun nylig ble tildelt), og det er samtidig hevet over enhver tvil at Norden har få artister som overgår denne lille damen i oppfinnsomhet og sjarme!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.