Föder Nåt Nytt – Oversetter ghettospråket

Föder Nåt Nytt – Oversetter ghettospråket

Platen begynner med tittellåten Föder Nåt Nytt hvor Ayo, som så mange har gjort tidligere, tar oppgjør med sine kritikere og andre oppkomlinger i svensk musikkbransje. I motsetning til landsmannen Petter gir han seg med skrytetekster allerede etter det første sporet. Han rapper samfunnskritisk om livet i de svenske drabantbyene.

Særlig tar han for seg Stockholmspolisen, eller snuten som det populært kalles her. En hel sang bruker han på de «smutsiga snutar». Det skal Ayo ha, at han ikke bruker så mye tid som visse andre, på å skryte av sine egne prestasjoner som musiker, men heller tar for seg de sosiale forskjellene som faktisk eksisterer i storbyen Stockholm.

Litt humor, og forhåpentligvis litt selvironi, har han også fått plass til med sangen telefonterror. Der får vi høre om Ayos plagsomme telefon. Den ringer tydeligvis hele tiden hvor enn han befinner seg. Både plagsomme kreditorer, nazipøbel med trusler og unge piker som har lyst på en date. Ayo tar seg også tid til å oversette det såkalte ghettospråket, slik at den vanlige svenske kan forstå hva svensk hardcore-rap handler om. Artig låt.

Föder Nåt Nytt er en velprodusert plate, med mye spennende bakgrunn. Den skingrende koringen vi kan høre på flere av låtene er faktisk så redselsfull at det hele fungerer helt strålende. Særlig den nykastrerte sangeren som korer «Ayo» i sangen Splittrad Familj får det til å gå herlig kaldt nedover ryggen. Alt i alt en helt godkjent plate, uten at det betyr at den er noen genistrek. Ayo slår ihvertfall fast at morsmålrappen har kommet for å bli.

Nils F. Skumsvoll

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.