My Beautiful Demon – Solid håndverk

My Beautiful Demon – Solid håndverk

Men så er da også My Beautiful Demon et debutalbum som fortjener oppmerksomhet. Ikke fordi Ben Christophers nødvendigvis har laget noe veldig nyskapende (det har han ikke), men rett og slett fordi han har laget en fordømt god plate.

Jeg har registrert at Christophers har blitt nevnt i samme åndedrag som David Sylvian og Mark Hollis (Talk Talk). Jeg kan si meg enig i at Ben Christophers imponerer med sitt album, men jeg har problemer med å se de konkrete likhetstrekkene med de to gamle helter. Da ligger referansene nærmere avdøde Jeff Buckley. Christophers kan riktignok likevel appellere til det samme publikummet som alle tre har med sine vakre og sarte melodier.

Albumet åpner med tittelsporet som viser at vi har med en særdeles flott vokalist å gjøre. Arven etter nevnte Jeff Buckley blir i form av Ben Christophers nydelige og såre stemme ivaretatt på et nesten underlig vis (kan det være snakk om en slags reinkarnasjon allerede mon tro?).

Ellers virker det som om Christophers har hentet inspirasjon fra Radiohead, og kanskje da særlig i Thom Yorkes måte å synge på. I låten Give Me Everything er alt fra arrangement til stemmebruk nemlig veldig radioheadsk. På tross av mange referanser makter Ben Christophers likevel å skape seg en selvstendig og uavhengig identitet både som låtskriver og sanger. Han blir aldri noen kopist, til det står både grunnideer og låtmateriale svært stødig forankret på egne ben, noe et moderne kompet i Before The Winter Parade eksempelvis bekrefter.

Hele albumet vitner om et grundig håndverksarbeide, noe Ben Christophers og hans produsent David Kosten skal roses for. Dersom Christophers videreutvikler det han her har skapt, bør alle muligheter være tilrettelagt for at han skal kunne nå ut til et solid og trofast publikum i årene som kommer.

Jeg tviler på at denne mannen blir en gjenganger på hitlistene. Men på linje med de nevnte referanser bør Christophers på sikt kunne bli et like stort navn. Han utstråler en sjelden kraft og oser av rå musikalsk styrke som er få forunt. Dermed heves også terskelen over hva vi kan forvente ossfra ham fremover.

Alt hittil tyder ihvertfall på at vi har å gjøre med en kar som er til å stole på. My Beautiful Demon er rett og slett et vidunderlig flott album, som både består av vakker melankoli, men som også har skarpe kanter.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.