Telling Stories – Slik vi kjenner henne best

Telling Stories – Slik vi kjenner henne best

Da debutalbumet Tracy Chapman kom i 1988, var kritikkene overveldende. Særpreget i Tracy Chapmans dype, vibrerende vokal kombinert med hennes samfunnskritiske tekster førte til at hun ble omtalt som en av vår tids mest sosialt relevante sangere.

Albumet Telling Stories har et mer reflekterende preg heller enn samfunnskritisk. Man kan også høre flere elementer fra country enn tidligere, blant annet ved bruken av steelgitar og Emmylou Harris som gjestevokalist. Likevel er dette et tydelig produkt av den samme Chapman som vi møtte da hun debuterte.

Albumet åpner med tittelsporet. Dette er en av de mest rocka låtene på platen, og langt på vei også den mest fengende. En svært lovende begynnelse, og den skaper høye forventninger til resten av platen. Når hun fortsetter med Less Than Strangers skrus tempoet helt ned, og man kan høre ekkoet fra tidligere utgivelser. Temaet i sangen er tapt kjærlighet og ønsket om gjensidige følelser.

Dette møter vi flere ganger i løpet av platen, blant annet i sangene It’s OK og Wedding Song. Hovedvekten er ikke lengre lagt på de store globale problemene, men heller på det som for enkeltmennesker kan virke uoverkommelig. I sangen Unsung Psalms filosoferer Tracy Chapman over livet etter døden.

Likevel, til tross for en meget interessant tekst, blir sangen monoton på grensen til det kjedsommelige. Så dersom man ikke er interessert i å ta teksten i nærmere øyesyn, blir nok ikke denne sangen noen minneverdig opplevelse. Alt i alt taper platen seg et hakk fra og med Unsung Psalms. Låtene blir vel melankolske og treige, og vokalen er veldig monoton.

Albumet Telling Stories er oppsummert glimrende for trofaste Chapman-fans som vil ha henne slik hun alltid har vært. Selv om man ikke kan kalle den original i forhold til hennes tidligere utgivelser, har den fortsatt det samme særpreget i forhold til andre artister som kritikerne pekte på ved debuten i 1988.

For å si det slik, så er dette nye sanger i velkjent innpakning. Av høydepunkter vil jeg trekke frem Telling Stories og WeddingSong hvor den todelte vokalen gjør at man muligens vurderer repeatknappen.

Beate Magerholm

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.