Fish – Fiskelykke fra norsk roots’ store s(t)ønner

Fish – Fiskelykke fra norsk roots’ store s(t)ønner

Home Groan er så ur-amerikanske at det formelig oser søt whisky, tumbleweeds og endeløse togskinner. Fish vil neppe være noen stor suksess hos mer utålmodige lyttere. Her er det lite med hooks og umiddelbare, syngbare refrenger, men mye varme og inderlig kjærlighet til musikk og tradisjoner.

Åpningssporet You Made A Difference er vokalist Martin Hagfors’ tributt til avdøde The Band-vokalist Rick Danko. Den har allerede fått en viss suksess på alternative radiostasjoner i USA, en ære som de fleste norske band bare kan drømme om. «You held that note and shook it, like a wolf might shake a bone … I grew up with your music, you’re one reason that I groan,» synger Hagfors. Sangen er melankolsk, reflekterende og vakker, men er ikke det eneste høydepunktet på albumet.

Tittellåten Fish følger opp med flere smekre toner og ettertenksomme verselinjer om oppvekst og tragedie. Denne anmelderen får assosiasjoner til Bruce Springsteens viktige album Nebraska og The Ghost Of Tom Joad. På Itch har gruppen fått med seg Jaga Jazzist, og låten står ut som en av de sterkeste på albumet. Spesielt Jaga-medlem Lars Horntvedts fløytespilling gjør denne låten til et must.

Et must er også den tradisjonsrike blue collar-låten Coffee Or Cigarettes, hvor Hagfors’ companeros fra samarbeidsprosjektet HGH; Gebhardt (Motorpsycho) og Lars Håvard Haugen (Hellbillies) bidrar med henholdsvis banjo og telecaster. «A vice is what a working man needs to keep a steady hand,» synger Hagfors slepent.

Til sist bør Leaving This World fremheves. Dette er en meget enkel og nedstrippet sang om en fange som stirrer døden i hvitøyet på death row, med innlevelsesfull gjestevokal fra Claudia Scott.

De som har Neil Young, Jayhawks og Whiskeytown i spilleren sin vil garantert finne mye å glede seg over på dette albumet. Fish vitner om et helstøpt folk-band med stort potensiale. Gruppens fremste force er troverdigheten, musikken er varm, enkel, kommer fra hjertet og går rett til hjertet.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.