The Big Picture – Stilfull hyllest til Big L

The Big Picture – Stilfull hyllest til Big L

På de seksten sporene finnes mange høydepunkter og resultatet har blitt kraftig og stilfullt. Det virker som musikken er gjort med lidenskapen plassert i bunn og ikke penger som utgangspunkt. Da blir resultatet også som oftest bra.

På The Big Picture kan du faktisk høre hvilke ord rapperen Big L fremfører i sine tekster. Du kan tro det eller ei, men her er det faktisk mulig å følge tekststrofene. Vokalarbeidet på dette albumet er ellers hensynsløst bra. Sex, dop, vold og konflikter er som seg hør og bør på et skikkelig rap-album, hovedingredigensene i det fleste tekstene, og du kan høre at det finnes et fortvilet og forbannet menneske bak innlevelsen i fremførelsen.

Hip hopere tror i enkelte tilfeller at de styrer verden. På dette albumet høres det ut som Big L har overtatt hele universet, hvor til og med Gud er en av hans underdanige mens han selv har overtatt makten. Eller sett på en annen måte: Verden er gått til grunne og det er bare Big L som står tilbake.

Med spektakulære arrangementer i tillegg til solid rapping, dundrer albumet videre avgårde. Det tar ingen hensyn om du følger med eller ikke. En slags inferno i ord regelrett strømmer over deg, kommer inn fra siden eller angriper underifra! Både lyd og produksjon er ellers upåklagelig, samtidig som et følelsesladet uttrykk kommer til syne. En optimistisk undertone eksisterer til tross for all elendigheten Big L spyr ut mellom linjene.

Med den spesielle uttrykksform som hip hop er, synes Big L å ha vært langt fremme i rekken av eminente rappere. Men seksten spor med hengiven rapping kan også bli for mye, noe som er tilfellet i denne sammenhengen. Ekte Big L-fans vil sikkert være uenig i påstanden, men for oss andre er ikke alt like iørefallende. Interessen avtas og faller delvis og lett fra underveis. På slutten virker det faktisk som om Big L er litt lei hele greia selv, og for å spesifisere mer mener jeg at tolv-tretten spor hadde vært mer enn nok i en slik sammenheng.

Big L ble bare 25 år gammel. Han hadde nok levert atskillig flere album med respektabel hip hop dersom han hadde fått fortsette å leve. På coveret mottar Big L forøvrig hilsner både fra sin mor og andre venner, deriblant Rich King, og sett under ett står utgivelsen tilbake som en hyllest denne raplegenden ubetinget har fortjent!

Per Øyvind Takvam

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.