Howdy! – Mørkere fra Skottlands svar på deLillos

Howdy! – Mørkere fra Skottlands svar på deLillos

Veteranene i Teenage Fanclub har mange fans i Norge. Album som Bandwagonesque, Grand Prix og Songs From Northern Britain gjør «the Fannies» til et av 90-tallets viktigste band. Med Howdy! viser gutta fra Glasgow i Skottland at de fremdeles er til å regne med.

Teenage Fanclub har brukt hele tre år på å lage oppfølgeren til Songs From Northern Britain. Presumptivt har mye tid gått med på å rusle rundt i Glasgows nedslitte gater i regnværet. Det ligger mange vonde følelser gjemt under bandets glade harmonier.

Ta førstesingelen I Need Direction, skrevet og sunget av Gerard Love, som eksempel. Musikalsk sett smelter den i øret som klissete sukkerspinn på en varm sommerdag. Likevel kan man ane en øm nerve et stykke inne i pah-pah-koringen. Som tittelen antyder, handler sangen om søken etter en mening med tilværelsen.

På Dumb Dumb Dumb gjør Norman Blake tanken om til noe mer konkret. Det handler om å føle seg utstøtt og utenfor. «I don’t want to waste your time, and the thought of you is tearing me apart…Now I’m all alone and drifting in the dark,» synger Blake sårt, og lurer på om noen vil savne han når han er borte.

«I can’t find my way home,» klager Raymond McGinley, gruppas tredje frontmann og låtskriver, på sangen med samme navn. «Change is what you can’t see,» synger han, og minner om at alt er forgjengelig og en gang vil forsvinne. Musikalsk lånes det fra Grand Prix-perioden, med fengende gitarteppe som låtens eneste bærebjelke.

Muntre trommer, oppstemte blåsere og glade gitarer setter sitt preg på Near You, en klassisk Teenage Fanclub-låt. Det virker nesten som om Love forsøker å rette opp tungsinnet han selv innledet med I Need Direction.

I sin over ti år lange karriere har Teenage Fanclub aldri laget et dårlig album. Howdy! føyer seg pent inn i rekken. Etter det lystige sommeralbumet Songs From Northern Britain fra 1997 var det nødvendig med et taktskifte. Skottenes svar på deLillos har fått en ny dimensjon. Cheer up, luv!

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.