Trouble – Norwegian Live EP – Hype-briter på Norgesbesøk

Trouble – Norwegian Live EP – Hype-briter på Norgesbesøk

Norske fans av Coldplay kan glede seg over en uventet og forsinket julegave. NRK Musikkteknikk tok opp gruppas konsert på Rockefeller i Oslo, og resultatet ble EP-en Trouble med fem av de sterkeste låtene.

Ifølge plateselskapet er utgivelsen unik da den kun utgis i Norge. De 2000 første eksemplarene er endog nummerert.

I fjor fikk britene i Coldplay mye oppmerksomhet for debutplaten Parachutes, også her i Panorama. Hypingen førte til at albumet solgte i to millioner eksemplarer, deriblant 25000 i Norge, og i kjølvannet fikk Coldplay tre nominasjoner til Brit-awards.

Og det er ikke så rart. For selv om Coldplay ikke er det beste som har skjedd pop/rock-scenen siden The Beatles, får man allerede ved første gjennomlytting inntrykk av at de er et band som har noe å fare med. En del av forklaringen finner vi i de sterke instrumentale partiene i låtene, og her har de fleste norske band mye å lære. Hva ville det for eksempel blitt av Trouble, som har fått mye radiotid i Norge, uten de fengslende, bærende pianopartiene? Eller Yellow, også en radiofavoritt, uten de flerrende og snerrende gitarsoloene som totalt overskygger det middelmådige refrenget? Gruppa Coldplay er ikke de første som legger mange «hooks» i instrumentale partier av låtene, men et av få band som rendyrker denne stilen i dag.

Siden alle de fem låtene på Trouble også finnes på albumet Parachutes, får vi ikke så mye nytt med denne EP-en. De som virkelig liker dette bandet vil utvilsomt ha stor glede av Trouble. EP-en beviser at denne forholdsvis ferske gruppa behersker konsertformatet, lyden er bedre enn på svært mange andre liveopptak, og utgivelsen er som sagt eksklusivt for det norske markedet. Trouble er et fint minne om en fin konsert. Men Coldplay får trekk for litt rutinemessig fremføring av låtene. Det blir litt vel mye plankekjøring.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.