Fortran Catapult – Det skjeve tårn i Pisa

Fortran Catapult – Det skjeve tårn i Pisa

Fortran Catapult vil nok aldri komme til topps på salgslistene eller bli promotert fra fjernsynsskjermene. Likevel har van den Broek, under pseudonymet John Wayne Shot Me, likevel like mye tak på popmusikkens gunst som Bob Log III har om bluesens krave. Det låter kanskje sært, skakt og lite tilgjengelig, men bak den til tider ujevne fasaden ligger poprefrengene i kø og venter.

Han beveger seg i et musikalsk område ikke altfor langt unna eldre, amerikanske fettere som Grandaddy og Guided By Voices. Og han mistrives vel ikke altfor mye med det. Likevel har han funnet et særpreg i dette landskapet rundt lo-fi-rocken. Skakke komposisjoner ligger til venstre for det meste, og han tør å gå lenger enn de fleste samtidig som han våger mer. Fortran Catapult er en plate som hele tiden holder fast ved virkeligheten. Låtene dras inn i popen uten at låtstrukturen ødelegges gjennom de bestemte sangene som serveres her.

Selv om denne langspilleren fra den belgiske låtskriveren ikke er langt unna hans kilder, er den likevel så full av lekre detaljer og en selvironisk selvsikkerhet at det ikke gjør noe som helst. Dette gjør Fortran Catapult til en nær perfekt sommerperle for landets etter hvert mange indierockere. Om den har den tidløse kjemien som preger klassikere innen sjangeren (som Pavements Crooked Rain Crooked Rain og Sonic Youths Daydream Nation) er usikkert, men den lover mye og mangt av dette bandet generelt, og Thijs van den Broek spesielt.

Han har en rekke frekke valg som av mange sannsynligvis vil bli betegnet som rent tull, men som i hans uredde hånd blir små strøk som får en til å trekke på smilebåndet. Dette gjelder blant annet den naivistiske tangentavslutningen på Official Anthem For Bud eller den kinesiske ‘snutten’ som introduserer Alphabetically Ordered Numbers. Refrenget på My Nintendo + Me hører også inn under paraplyen til denne våghalsen, «Nintendo, blipp blipp; Nintendo, blipp, blipp».

Fra enkle, pianodrevne ballader, som platas første spor Boomerang Airplane, til skakkjørte refrengrockere, er John Wayne Shot Me hele tiden et interessant besøk til platespilleren og Fortran Catapult kommer sannsynligvis til å rulle og gå en del ganger til inne på anlegget.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.