10 000 Hz Legend – Aerodynamisk innertier

10 000 Hz Legend – Aerodynamisk innertier

Det første som slår en ved gjennomgang av 10 000 Hz Legend er at lydbildet er tilført et noe dypere og mørkere preg siden sist. I tillegg synes det som om franskmennene har ofret sine instrumentale drømmepartier til fordel for mer bevisst bruk av vokal da ni av totalt elleve spor er levert med tekst denne gang. Men til alle som tror at det dermed ikke låter Airsk, kan det umiddelbart tilføyes at det gjør det.

Air bygger i så måte videre på formelen som de skapte på Moon Safari, men går grundigere til verks. Det virker dessuten som om Nicolas Godin og Jean-Benoit Dunckel har finstudert og justert hver minste detalj i fortidens musikkhistorie for å forsøke skape en ny klassiker – hvilket de også klarer! Det er tydelig at årene rundt 1980 har hatt en viss innvirkning på hvor de franske herrene har hentet sin inspirasjon fra. På den annen side er det kanskje også bare en naturlig utvikling da de fleste kreative kunstnere, bevisst eller ubevisst, fanger opp tråder fra ungdomsårene. Men Air gjør også noe kreativt med alle signalene de har registrert opp gjennom årene. De klarer å gjenskape sine inntrykk og omforme dette til eksepsjonell musikk av ypperste klasse. Både åpningssporet Electric Performers og den påfølgende How Does It Make You Feel? er begge gode eksempler på det. Men ofte skjer dette i så stor grad på dette albumet at Air overgår sine inspirasjonskilder til gangs.

10 000 Hz Legend har alt hva en innertier av et album skal ha. Her serveres lekre pophits á la førstesingelen Radio #1 og The Vagabond (som er ett av to spor med Beck bak mikrofonen) side om side med stemningsfylte lydkoalisjoner som åpenbarer seg i titler som Radian (som er det nærmeste man kommer Moon Safari på denne utgivelsen), Sex Born Poison og Caramel Prisoner. Videre er Lucky And Unhappy ved siden av Don’t Be Light (også med Beck-vokal) platas aller mest uimotståelige spor, mens lekne People In The City og Wonder Milky Bitch begge vitner om at gutta ikke har mistet sin kreative sans for humor.

Air har levert enda et knallsterkt album, deres andre på tre år. Stort mer er det ikke å si om 10 000 Hz Legend, annet enn at også denne er obligatorisk i ethvert hjem med CD-spiller…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.