Stille, Stille – Særpreget visekunstner

Stille, Stille – Særpreget visekunstner

Fred Jonny Berg har tidligere komponert en rekke større verker, blant annet for Kringkastingsorkesteret og Festspillene i Bergen. I tillegg har han altså gitt ut to CDer med viser, og det er hovedsakelig sanger herfra som er remikset og gitt ut på nytt her. Det er en imponerende merittliste unge Berg har å vise til, og han gjør slett ingen dårlig figur som visesanger heller.

For de fleste sangene her er tittelen Stille, Stille beskrivende. Arrangementene er i hovedsak forsiktige, med Bergs vokal og gitar som de viktigste elementene. Kun enkelte ganger kommer andre instrumenter frem i lydbildet. Sangene er relativt varierte, og tekstmessig varierer det fra det vakre, uhyggelige og surrealistiske til rent trivielle plattheter.

Best er Berg i en sang som Mine Dager, der en sterk og personlig tekst om livets opp- og nedturer kombineres med en flott melodi. Plata rommer også flere andre sterke sanger, men litt for ofte blir melodiene relativt uinteressante, mens tekstenes billedspråk blir vel pretensiøst. Innimellom sitter jeg også med en følelse av at han burde slippe nordlendingen i seg mer løs, i stedet for å synge på tilnærmet bokmål som han gjør her.

Men Fred Jonny Berg er utvilsomt et talent, og tekstmaterialet røper en mann med mye på hjertet. Og for all del, dette er en respektabel utgivelse med mange hyggelige øyeblikk. Verdt å nevne er også coveret, som holder en langt høyere standard enn hva vanlig er på uavhengige utgivelser.

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.