Signs – Et hverdagsdokument

Trip hop var et forfriskende bekjentskap på begynnelsen av nittitallet. Med et sløyere sound enn den amerikanske hip hopen og med et større innslag av den europeiske hverdagen skapte den furore blant klubbgjengere og musikkinteresserte. Med profiler som Portishead, Massive Attack og Tricky satte man en standard for en helt ny musikkstil.

Selv om denne stilen i dag ikke klarer å stå frem som like kvalitetsrik og stilren som den gjorde i begynnelsen, er den et forfriskende territorium for band som vil prøve noe nytt. Badmarsh & Shri er en slik duo. Med et lydbilde som setter kursen med et sterkere etnisk preg enn sine forgjengere i sjangeren, har de funnet et selvsikkert trøkk i stegene sine; som Black Star Liner før dem hører man innflytelser fra verdensmusikken gjennom alle låtene.

Gjennom spor som Mountain Path og Day By Day smøres jazz inn i fusion og krydres med tablas og sløye rytmer fra Jamaica. The Last Mile er kjølende chill out, mens Swarm får det til å svinge i en flerfarget rockfot. Appa avslutter det hele med sitar i kombinasjon med lavmælte synthtepper.

Det er forøvrig denne gruppen artister – fra varmkokte Nitin Sawhney til knallharde Asian Dub Foundation – som gir oss et klartenkt motargument til de siste måneders raseopptøyer på de britiske øyene. Ved å koke sammen musikken fra sine røtter med lydbildet til den hverdagen de lever i, klarer duoen å føle frem et bilde på sine liv, sine opplevelser. Man hører med ett at ingen er forskjellige.

Det som er så overraskende med et band som Badmarsh & Shri er at de får denne kulturelle og musikalske sammensmeltingen til å virke så uanstrengt. Som om det er en naturlig del av hverdagen. Sagt på en annen måte kan man si at dette virkelig er integrering av mennesker og kulturer. I den kritikerroste filmen Romper Stomper får vi høre et segment fra Adolf Hitlers Mein Kampf: «Det må være et mål å holde den hvite rase ren for enhver pris». Hvorfor skal vi det? Hva er meningen med å holde hvitfargen atskilt fra de andre farvene, når det er i sammensmeltingen man finner det vakre, det morsomme og det utfordrende?

Med Signs har Badmarsh & Shri ikke bare skapt en flott og dempet sommerplate, men også levert et dokument som beskriver den verden vi alle er beboere av. I så måte fungerer denne utgivelsen som et av de flotteste statements du kan ha i platesamlingen din. Nei til fordommer!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.