The Mystery Unfolds – Spenning skapes av hemmelige ingredienser

The Mystery Unfolds – Spenning skapes av hemmelige ingredienser

Medlemmene han tar med seg i trioen på The Mystery Unfolds er kjære og kjente navn innen norsk musikkliv. Både Jarle Vespestad (trommer) og Ingebrigt Haker Flaten (bass) er kjent fra prosjekter som Supersilent, Farmer’s Market og The Source. Deres tillegg til Wettres blåsere er med på å gi denne plata et sprettent og lekent preg. Da samtlige er supre solister skulle man tro at Petter Wettre Trio raskt kunne levere en plate for ‘flinkiser’. Men i stedet har det blitt et dokument på jazzens våpen; improvisasjonen og spillegleden.

En annen fin ting er det drivet som gjennomsyrer hele plata. Dette jager det hele fremover, og inn og ut av kakofonien. De bytter på å være solister: I det en griper tak i søkelyset, legger de to andre seg bak i lydbildet og passer på at det hele tiden forekommer en viss progresjon. Dette resulterer i at man raskt får bevegelse i jazzfingeren og tapper med. For eksempel at man tapper med på smådetaljer i bakgrunnen fra Vespestads trommesett som skaper mer liv bak soloen til Wettre på Fools Of The Trade, og hindrer låta fra å stagnere bak solisten.

De ulike melodiene, som ofte tar sine titler fra amerikansk popkultur, varierer fint i og om hverandre og skaper en fin flyt i lytterens opplevelse. Til tider er komposisjonene trygt tradisjonelle, mens de på neste spor nærmer seg en mer moderne avantgardisme. Uten å miste særpreget man finner i trioens samspill. Særlig er klimakset i Area 51 deilig forløsende og de ender låta på en befriende måte. Stort!

The Mystery Unfolds er et verk som setter liv i jazzen for undertegnedes rockføtter. Det gir et holdepunkt inn i jazzen – ikke ulikt noe den amerikanske trioen Medeski Martin & Wood gjør med sin glitrende liveplate Tonic. Petter Wettre fikk stor og god oppmerksomhet på sin opptreden på Kongsberg Jazz Festival nylig, og dette befester bare denne anmelderens inntrykk av et av norsk jazz’ mest spennende navn for tiden.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.