Kaos – Kaspers eller kaos

Kaos – Kaspers eller kaos

Låtskriver og vokalist Bo Kaspers farer ikke med store ord. Han er ikke sin generasjons store talsmann, og aldri vil han løpe rundt med hvite flagg og flaggermus mellom tennene. Men har er en djevelsk dyktig menneskekjenner. Og Kaspers er dreven på å beskrive hverdagslige situasjoner og dilemmaer på en måte som gjør at de fleste av oss kjenner seg igjen.

Når han samtidig maler dette i siviliserte, småjazzete, uskrytende og sympatiske lydbilder, og passer det hele inn i «treminuttspopformelen», er vi ikke det minste forundret over mannens appell på begge sider av Svinesund. I så måte er deres nye album Kaos intet unntak, selv om tittelen nok er litt misvisende. Bo Kaspers Orkester serverer alt annet enn kaos.

Åpningslåten Människor Som Ingen Vill Se minner om Dire Straits’ Fade To Black. Vi snakker om ekstremt tilbakelent musikk. Bo Kaspers synger om «människor som bara Gud orkar med», som «inte hat någon lust att lämna mig i fred». Om narkomane som tigger penger? Bare Bo vet.

Ett Ögonblick I Sänder er en voldsomt flott sang, den fullkomne tristesse, et soundtrack til kunsten å overleve i en nådeløs og brutal verden. Slikt kan lett bli klisjepreget og påtatt, men Bo Kaspers er en dyktig balansekunstner. Teksten har dessuten fått en ny mening etter 11. september: «Vi läser tidningen och stannar upp ett slag, och tänker att det kunde varit du och jag, som hade suttit på det flyget. Om inte resan fått det dåliga betyget».

Som kontrast står den tilfredse Det Smartaste Jag Gjort, om en glad familiepappa som lykkelig beskuer hvordan livets brikker på underlig vis har falt på plass. Her bruker Kaspers det gamle poesiknepet med repeterende verselinjer på en elegant måte.

En svensk roadmovie er hva vi ser for oss på En Tur På Landet. Letthåndet gitarføring, en lukt av sol og gladjazz. Minner litt om noe fra Stings Ten Summoner’s Tales. Dette er svensk country. Ekte vare.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.