Melody A.M. – Velregissert el-funk i verdensklasse

Melody A.M. – Velregissert el-funk i verdensklasse

Etter at britiske Wall Of Sound fanget opp Röyksopp, som forøvrig er enda et navn med sterke røtter i Tellé-leiren, har trendmagasinene forutbestemt at nordmennene vil være et av de heteste navn på den europeiske klubbscenen. På Melody A.M. viser de også hvorfor de fortjener all oppmerksomheten.

Duoen makter å utvide begrepet «nordic electronic funk», og gjør det til allemannseie. Ikke helt ulikt ting vi har sett skje med den franske klubbscenen, hvor navn som Daft Punk og Air har plassert Frankrike på musikkartet en gang for alle, gjør Röyksopp en tilsvarende greie for Norge. Sett med norske øyne, kan denne utgivelsen faktisk vise seg å ha en enorm betydning for nasjonens musikalske selvtillitt. Og når til og med svenskene jubler, tviler vi på at dette kan mislykkes.

Melody A.M. er framfor noe et elektronisk funkalbum med betydelige nordiske særtrekk. Singelen Eple er første eksempel fra albumet som i forkant antydet at saker og ting er i ferd med å gi norsk musikk en særegen identitet (sett fra utlandske ståsteder).
Og på Melody A.M. kommer høydepunktene som perler på en snor. Størst hitpotensiale vises i de to sporene hvor Kings Of Conveniences Erlend Øye bidrar på vokal; Poor Leno og Remind Me. Begge har stort potensiale til å slå tilbake som store klubbhits.

Begge sporene er i besittelse av en naturlig sjarm bør kunne plassere Röyksopp på toppen av Europas hitlister. Men også Anneli Drecker gjør en fin figur i låten Sparks, hvor hun minner lite om seg selv, men derimot viser seg å ha en ypperlig stemme som passer godt i Röyksopps elektroniske univers.

Med unntak av at det føles som at det skjer lite mot slutten av plata (særlig i den Pink Floyd-aktige(!) She’s So), er dette et album som oser av selvtillitt. Fra begynnelse til slutt, er materialet av en sjelden solid karakter. Melody A.M. er et særdeles sterkt dokument over hvorfor Europas trendnisser for tiden retter sin oppmerksomhet mot Norge. Framtiden begynner nå, og det er mer enn noe annet Röyksopp som viser vei…!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.