Reasons To Stay Indoors – Dette går strykende

Reasons To Stay Indoors – Dette går strykende

Et av kjennetegnene til et stort band, er at all musikken de lager gjennomsyres med gruppens særpreg. Kall det gjerne et vannstempel, noe som er konstant uansett hvor mye du endrer på overflaten. Savoy er et slikt band. Savoy beholder sitt særpreg, sin konstant, fra den røffe debuten Mary Is Coming, den sterkt melankolske og mistrøstige Lackluster Me og til den fragmenterte og poppete Mountains Of Time. Og videre til den strykerbelagte, melodiøse perlen Reasons To Stay Indoors.

Lytt for eksempel på Once Upon A Year, hvor Paul Waaktaar-Savoy forresten gjør en av sine sterkeste og mest innlevde vokaljobber noen gang. Sangen er tung av strykere, og minner litt om John Lennons Jealous Guy. Likevel umiskjennelig Savoy.

Derfor er det også ment som et kompliment når denne anmelderen kaller tittellåten og I Would Not Change A Thing for typiske Savoy-ballader. Bandets identitet har dessuten gjort overgangen fra en til to vokalister smertefri. Når medkomponist Lauren Waaktaar-Savoy bidrar på vokal, bidrar hun til at gruppen maler på et bredere lerret. Førstesingelen If You Won’t Come To The Party ville ikke vært den samme hvis ektemannen Paul hadde sunget den. Dette er en klassisk god poplåt som minner ganske mye om R.E.M.s radiohit Imitation Of Life i oppbyggingen.

Face starter som Savoys første hit, Velvet, men utvikler seg til noe Paul Waaktaar-Savoy godt kunne ha plassert på a-has Memorial Beach-plate. Her kommer også vokalharmoniene til ekteparet Waaktaar-Savoy og trommeslager Frode Unneland til sin rett. Against The Sun fremføres som en kjærlig godnattvise, og er en av flere sanger som tar opp forholdet mellom foreldre og barn. «We have thought about you before you could be seen. Just a little heartbeat going bleep bleep on a screen,» synger Lauren og Paul i det sukkersøte refrenget.

Første tilløp til moderne rytmer på et Savoy-album, får vi på Fearlist; en underlig greie som til slutt ender opp med å høres ut som Ultravox. Bel Canto-vokalist Anneli Drecker, bidrar med bakgrunnsvokal. Og på melodiøse Five Million Years høres herr Waaktaar-Savoy ut som Sting anno Nothing Like The Sun, mens sangens tema sender et nikk i retning av nevnte engelskmanns Walking In Your Footsteps fra Police-perioden.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.