Rotten Apples The Smashing Pumpkins Greatest Hits – Et verdig punktum

Rotten Apples The Smashing Pumpkins Greatest Hits – Et verdig punktum

The Smashing Pumpkins Greatest Hits er som tittelen tilsier, en samling av gruppas største singelsuksesser. Disse er som fordelt på CD1 (på min utgave), og bærer undertittelen {Rotten Apples}. Bonus-CDen, {Judas O}, består av diverse B-sider og andre rariteter, som stort sett tidligere ikke er utgitt materiale. Selv chicagobandets aller største tilhengere vil derfor kunne finne mye å glede seg over på denne doble versjonen av samleplata, i og med at hele tolv av albumets i alt 34 spor er nytt for de fleste.

Når vi i dag ser tilbake på The Smashing Pumpkins’ storhetstid, er det hevet over enhver tvil om at vi snakker om et av nittitallets mest innflytelsesrike band. Gruppen var på sitt aller mest kreative og beste midt på nittitallet, med de to knallsterke albumene Siamese Dream (1993) og det doble monumentale mesterverket Mellon Collie And The Infinite Madness (1995) som karrierens ultimate høydepunkter. Samtlige låter som hører hjemme på disse to albumene, og da særlig på sistnevnte, er som rene klassikere å regne, alle som én: Disarm, Cherub Rock, Zero, Today, Bullet With Butterfly Wings, 1979 og Tonight, Tonight. Men også materialet som er plukket fra både før og etter denne epoken, har Billy Corgan og hans medmusikanter vist seg som habile utøvere med særegenhet såvel som musikalsk identitet i god behold. Blant disse finner vi Ava Adore, Perfect, The Everlasting Gaze og Stand Inside Your Love. Men i særdeleshet gjelder dette de to ovennevnte albumene, som for mange også var inngangsporten til Corgan & co’s musikalske univers.

Ved gjennomgang av Pumpkins’ låter samlet på ett brett som her, er det lett å skjønne hvorfor bandet etterhvert opparbeidet seg en solid posisjon blant sine samtidige. Sånn sett indikerer tittelen på bandets hitlåt fra ’98, Perfect, det rent kvalitative i det som foreligger på denne samleplaten. Naturligvis må mange høydepunkter utelates (hvor er for eksempel Thirty-Three?) når en såpass sterk backkatalog skal oppsummeres på begrenset plass, men det viktigste er tross alt med her. The Smashing Pumpkins klarte riktignok aldri å overgå seg selv etter suksessen med Mellon Collie-plata, men utvalget av låter som er inkludert på denne samleren er både godt og representativt for Pumpkins platekarriere sett under ett.

Med andre ord står denne som en av årets viktigste samleplater, som i tillegg til å være bra også gir mye valuta for pengene. Det gjelder selv om du eventuelt måtte ha det meste av bandets utgivelser fra før eller ei, for om du er noenlunde tidlig ute får du et knippe knallsterke Pumpkins-låter på bonus-CDen som følger med førsteopplaget. Saturnine, Rock On (en lekker liten sak basert på Joan Jetts I Love Rock’n’Roll-tema) og nydelige Soot And Stars, skiller seg ut som noen av høydepunktene her. Disse, med mer, er fullt på høyde med det beste bandet tidligere har prestert på sine offisielle utgivelser.

Joda, {Rotten Apples} The Smashing Pumpkins Greatest Hits er så absolutt et verdig punktum fra et unikt band. Corgan tar farvel til fansen på sin helt egen måte gjennom noen strofer i den tidligere uutgitte låten Saturnine; «Goodbye all you weirdo’s». Til svar kan vi vel bare ærbødigst takke for de råtne eplene, og ønske ham velkommen tilbake med sitt neste prosjekt Zwan, som han allerede er godt i gang med!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.