The 50 Greatest Hits – En innføring i Elvis

The 50 Greatest Hits – En innføring i Elvis

Elvis Presleys musikk har levd videre gjennom hans mange udødelige sanger. De fleste av dem som finnes på denne samleren, har alle vært store hits – fra begynnelsen i 1954 (That’s Allright) til hans død i 1977 (Way Down). Låtene er lagt opp i kronologisk rekkefølge, så her er det av den grunn lett å følge utviklingen – fra de store høyder til de mer slappe partiene fra hans siste leveår.

Men ser man alt under ett, er det forståelig at lite av materialet her kunne vært utelatt i en sammenheng som denne. I Storbritannia ble The 50 Greatest Hits opprinnelig utgitt som en motvekt til fjorårets Beatles-samling 1, men klarte ikke å hamle opp med heltene fra Liverpools treffsikre markedsføringskampanje, satt i regi av plateselskapet EMI. Det er kanskje derfor BMG valgte å vente et år før de gjorde Elvis-samlingen tilgjengelig i resten av Europa. Og studerer man de siste ukers salgslister, ser man at dette valget høster sine frukter. The 50 Greatest Hits har allerede blitt en salsgssuksess, og vil sannsynligvis bli å finne under mange juletrær dette året.

Går man i dybden på utvalget her, så er det i bunn og grunn lite å utsette på det. Alle Elvis-klassikerne er med; That’s Allright, Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, Hound Dog, Don’t Be Cruel, Jailhouse Rock, Trouble, King Creole, Are You Lonesome Tonight?, Can’t Help Falling In Love, Crying In The Chapel, In The Ghetto, Suspicious Minds, Always On My Mind og Moody Blue. I tillegg finnes 35 til.

Det mest kritikkverdige ved The 50 Greatest Hits er det sparsommelige coveret, som godt kunne vært fylt opp med mer detaljert informasjon og bilder av Elvis, som tross alt er en av tidenes største entertainere. Det hjelper liksom ikke så veldig med Bruce Springsteen og John Lennons to korte kommentarer om mannens liv og virke. Men bortsett fra det, er dette en helt grei samleplate som bør kunne i falle smak både hos gamle og nye Elvis-fans. Dessuten er det en glimrende innføring til mannens gigantiske diskografi…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.