Is A Woman – Himmelske lammekoteletter

Is A Woman – Himmelske lammekoteletter

Lambchop tar kunsten med å skape tilbakelent musikk på alvor, og de gjør det på en måte som føler episk i all sin stillhet. Komponist og vokalist Kurt Wagner og hans fjorten medmusikanter leverte en av årets beste plater i 2000. De gjentar bragden nå.

Det er en tilfreds og avslappet Wagner vi møter på Lambchops sjette langspiller. Is A Woman er musikalsk enklere enn forløperen Nixon, med enn enda tydeligere spor av soul. Låtene er ribbet for alle unødvendige elementer, og som regel er stemmen til Wagner bare akkompagnert av piano og kassegitar.

Vi nordmenn oppfører oss som om det var vi som oppfant konseptet ‘quiet is the new loud’. Slik er det selvfølgelig ikke. Lambchop har foredlet denne filosofien i årevis, og nå er den endelig bortimot perfeksjonert.

Disse underlige amerikanerne bruker sparsommelige musikalske effekter på en ytterst smakfull og kalkulert måte. Du får aldri mer enn en effekt av gangen, og denne har ofte en trollbindende effekt. Låten The New Cobweb Summer holdes på plass av litt gitarrasping. Engelaktig koring understreker I Can Hardly Spell My Name, en sang som glir som en mektig elv igjennom flatt jordbrukslandskap ett sted i Midtvesten. Og en liten pianoperle som heter Autumn’s Vicar gir en flott og vemodig hyllest til høsten.

Denne enkelheten skader på ingen måte den organiske, tilbakelente varmen som er Lambchops varemerke. Derimot får albumet et dypere preg – Nashville-kollektivet gir deg selve skjelettet til låtene og lar deg drømme opp resten selv. Hver gang man hører gjennom sangene, avsløres en ny liten hemmelighet. Is A Woman er rett og slett umulig å bli lei av.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.