And – Et blikk tilbake til start

And – Et blikk tilbake til start

James Band har alltid valgt å gjøre ting litt annerledes enn de fleste. Med spesialsydde vinylutgaver av alle sine utgivelser i små opplag, har de hatt en følelse av eksklusivitet i sin diskografi. And er intet unntak fra denne regelen, og bak omslaget finner vi ikke overraskende drivende boogierock – krydret med et utall innflytelser.

And er muligens bandets mest sprikende affære så langt, med innspill fra de fleste av deres inspirasjoner. Slikt kan ofte være regelen med debutskiver. Likevel aner vi kimen til det soundet bandet skulle rendyrke de neste årene. Med rock som grep om seg i begynnelsen av syttitallet.

Men på bandets debut finner lytteren også tråder tilbake til inspirasjoner som bluegrass, Pink Floyds Dark Side Of The Moon og sint heavy metall fra slutten av syttitallet. Disse låtene kommer rygg mot rygg ut av høyttalerne, og faller likevel inn i et eget sound fra James Band. Hva dette skyldes er vanskelig å vite; men Trond Breens grove stemmebånd er alltid tydelig til stede. Resten av musikerne bygger opp lydbildet rundt hans vokallinjer, og særlig Louis Holbrooks tangenter bærer preg av en sterk visjon om å skape noe eget.

Enkelte spor skiller seg ut som spesielt sterke. Cotton Candy er et mektig epos som river og sliter i stereoanlegget. Drivende gitarer og en mektig melodi danner fundamentet for den lydveggen James Band er i stand til å oppdrive.

Samtidig klarer de også å dra seg ned til det nesten primale med kun Anders’ enslige bassrytme som hjerteslagende holder selskap med Trond Breens stemme.

And er en av de sterkeste debutene undertegnede har hørt på lenge. Ikke alt holder helt til mål som det gjorde på bandets andre langspiller Circles, men kimen til noe stort ble sådd på denne plata og inneholder nok perler til å sikre at den er verdt sine vekt i gull.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.